Skupština: Žustro oko Direkcije

Lokalne vesti - Petak 04.10.2013 - 12:14

Predstavnici opozicionih stranaka u Vranju optužili su rukovodstvo Direkcije za izgradnju grada za nenamensko trošenje budžetskih sredstava i zapošljavanje novih radnika po partijskoj liniji.

Đorđević Đorđević

Menadžer LDP-a Igor Zlatković rekao je na sednici Skupštine grada da je u godinama štednje nedopustivo da jedno preduzeće poput  Direkcije od početka godine zaposli devet novih radnika.

– Zapošljavanjem tih radnika i cifra koja odlazi na zarade radnika je povećana za blizu pet miliona dinara. Dakle, rukovodstvo Direkcije povećava troškove za isplate zarada, a pitanje je gde se smanjuje ili na čmu se konkretno zakida.

Recimo, izgradnja saobraćajnih objekata od predviđenih skoro 70 miliona dinara sadašnjim rebalansom imamo cifru od oko 61 milion dinara. Dalje, izgradnja vodovodne infrastrukture samo 12 miliona, a veliki broj građana na obodima grada nema kanalizacionu mrežu.

Primate nove ljude, partijske kadrove koji nisu visokoobrazovani, a grad nam liči na neko iskopano arheološko nalazište – kazao je Zlatković i dodao da nema potrebe da se grad više raskopava, jer je, kako je kazao, „svo zlato do sada iskopano i odnešeno“.

I funkcioner DS-a Miroslav Nešić rekao je za skupštinskom govornicom da su apeli sa svih strana za štednju postali dramatični, a da Direkcija koja inače ima veliki broj radnika upošljava nova lica.

– To vodi do finansijskog uništenja preduzeća. Ovako više ne biva i neće moći još dugo. Za oko dve godine doći će do potpunog sloma preduzeća.

Umesto da povećava, Direkcija smanjuje poslove na izgradnji infrastrukture, kako bi neproduktivno zapošljavala. Za asfaltiranje ulica je od 165 miliona smanjeno na 133 miliona.

Za tekuće održavanje saobraćajnica od 80 miliona na 45 miliona.

Uzimajući sve stavke u obzir dolazimo do računice da je rukovodstvo Direkcije za oko 100 miliona dinara smanjilo mogućnost investiranja u infrastrukturu, ali je zato povećan platni fond zaposlenih – kaže Nešić.

Zamenik direktora Direkcije Dejan Stanojević na zamerke oko zapošljavanja novih ljudi u tom preduzeću, odgovorio je da je bolje i devet zaposliti nego 16, koliko je bilo novozaposlenih u mandatu prethodne vlasti.

– Tih devet radnika je svakako potrebno Direkciji. Da li je 16 novoprimljenih radnika zaista bilo potrebno, to je već druga tema – kazao je Stanojević.

Direktor Direkcije za izgradnju Goran Đorđević na opasku da je rukovovodstvo zbog zapošljavanja partijskih kadrova zakinulo na izgradnju infrastrukture, odgovara da je reč o novoprimljenim radnicima koji su povećali prihod Direkcije.

– Zaposlili smo tri inženjera. Dva lica su odlukama sudova vraćena na posao. Ostali novi radnici su kontrolori parkiranja.

Upošljavanje kontrolora je izazvalo veliku polemiku, ali finansijski podaci pokazuju da je ranije od naplate parkinga prihod bio oko 800 hiljada dinara mesečno. Sada je to od 2,5 miliona do 3,6 miliona dinara i u tome je poenta njihovih zapošljavanja.

Poštujem kritike, ali svaki vid pežoracije je neumesan, a to se odnosi na gospodina iz LDP-a. Želim i da kažem da Direkcija nikada neće prestati sa arheološkim iskopavanjem grada, jer ćemo i na dalje sprovoditi komunalni program – kazao je Đorđević.

Inače, na sednici lokalnog Parlamenta održanoj u četvrtak, odbornici su usvojili Predlog Plana detaljne regulacije regionalne deponije „Meteris“, kao i Predlog odluke o izmeni Odluke o osnivanju Slobodne zone Vranje.

Odbornici su nakon usvajanja više rešenja o davanju u zakup gradskog građevinskog neizgrađenog zemljišta, usvojili i Izmenu i dopunu Programa poslovanja javnih preduzeća „Direkcija za i izgradnju“, „Uprava Banje“, „Novi dom“, „Radio televizija Vranje“ i „Skijalište Besna Kobila“.  

Aleksandar Aca Stojković
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: