Slabo znanje o kontracepciji

Lokalne vesti - Sreda 19.09.2012 - 13:29

Stručnjaci upozoravaju da su mladi u Vranju neinformisani kada je reč o kontracepciji i reproduktivnom zdravlju.

Ilustracija Ilustracija
Gordana Srbinac - Nikolić, koordinator u Savetovalištu za mlade, kaže da je jako redak slučaj da mlada osoba dođe i zatraži savet u vezi sa ovom dilemom. 
 
-To je i razlog sve većeg broja maloletničkih trudnoća,- kaže ona. 
 
Doktorka Srbinac ističe da nije redak slučaj da se maloletničke trudnoće dešavaju  devojčicama čiji su roditelji intelektualci. 
 
Upravo to je dokaz, kaže ona, da roditelji u trci za karijerom zanemaruju i ne umeju da prepoznaju potrebe svoje dece. 
 
– Rezultati toga su zabrinjavajući i nimalo bezopasni - opominje doktorka. Po njenim rečima skoro jedini izvor informacija omladini su podaci sa interneta. 
 
- Potpuno imaju pogrešan pristup bilo kom problemu. Informacije koje dobijaju sa interneta su površne, a nekada i netačne  - objašnjava doktorka. 
 
 Miroljub Džikić, čuveni vranjski ginekolog, takođe je mišljenja da su mladi ljudi neupućeni u vidove kontracepcije. 
 
 – Mlade devojke  samo misle da znaju, dok se trudnoća ne desi.  Tada u razgovoru sa njima  zaključujem da ne razlikuju plodne od neplodnih  dana - tvrdi doktor Džikić. 
 
Kontracepciju uglavnom koriste žene srednjih godina, i to nakon nekoliko neželjenih trudnoća, kada konačno odluče da se zaštite. 
 
Prema savetu doktora Džikića, najbezbednija zaštita od trudnoće, ali i raznih polnih infekcija,  je pravilna upotreba kondoma. 
 

- Mladim devojkama se kao najsigurnija zaštita preporučuju niske doze kontraceptivnih tableta, koje  sadrže prirodni estrogen i nisu štetne za zdravlje. Žene srednjih godina, koje su već rađale, trebalo da odaberu spiralu - savetuje doktor Džikić. 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: