Slike iz života pod okupacijom - život i stradanje stanovništva juga Srbije u Velikom ratu

Lokalne vesti - Nedelja 11.11.2018 - 11:04

U Galeriji Narodnog muzeja, gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković otvorio je izložbu ,,Slike iz života pod okupacijom - život i stradanje stanovništva juga Srbije u Velikom ratu”, organizovanoj povodom stogodišnjice oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu i Dana primirja.

Sa otvaranja izložbe. Foto: vranje.org.rs Sa otvaranja izložbe. Foto: vranje.org.rs

- U  jeku obeležavanja ovog velikog jubileja, istovremeno nas prožima i ponos i tuga. Ponosni smo kao narod, jer smo junačakim podvizima izvojevali ne samo slobodu, već i doprineli svetskom miru.

Tuga nam sa druge strane dolazi uz podsećanje na nesaglediva stradanja i žrtvu koju smo podneli kao nacija.  

Ratom zahvaćena tadašnja Kraljevina trpela je udare snaga tri carstva.
U svesti i predanjima stanovništa juga Srbije ostaje zabeleženo stradanje na mnogobrojnim poznatim, ali i neobeleženim stratištima.

Ova izložba je posveta borcima iza linije fronta, tim nevinim dušama koje su ostali na pragu svojih ognjišta u zlim vremenima ratne stvarnosti.

Ove fotografije, artefakti, istorijska i knjižna građa verni su svedoci težine života i stradanja civila juga Srbije u Prvom svetskom ratu.

Novo vreme donosi nam i nove izazove u kojima
se susrećemo sa raznoraznim pokušajima revidiranja istorije, kako bi se opravdala monstruozna dela okupatora i obezvredile sve žrtve.

Zato su ovi dokumenti bitno štivo za sadašnja i buduća pokolenja, jer to ne smemo i nećemo da zaboravimo
- rekao je gradonačelnik.

Na otvaranju je govorio i direktor Istorijskog arhiva ,,31. januar”, Borivoje Manasijević.

- Jug Srbije i Vranje, tokom Velikog rata, pripali su bugarskoj okupacionoj zoni.

Od 1915. do 1918. godine, koliko je trajala okupacija, ovo područje je bilo izloženo teroru, ubijanju civila, kao i materijalnoj pljački od strane bugarske okupatorske vojske.

Ova izložbena postavka predstavlja priliku da se podsetimo velikih žrtava i stradanja, koje je Srbija podnela za vreme Prvog svetskog rata
- istakao je Manasijević.

O izložbi su govorile i autorke Jelena Atanasović i Branka Janačković.

Tom prilikom Jelena Atanasović je naglasila da je cilj ove izložbe, da se na osnovu istorijskih izvora, arhivske građe i sačuvanih artefakata, rekonstruiše život ljudi na teritoriji čitavog juga Srbije.

- Stravični, masovni zločini, bugarizacija i svakodnevni život  građana Vranja i juga Srbije bile su tri najvažnije teme koje su se izdvojile  tokom našeg  istraživanja za ovu izložbu.

Kako živimo u vremenu relativizacije istorijskih podataka  i pisanja nove istorije, za nas kao narod neophodno je da negujemo kulturu sećanja na najvažnije istorijske događaje koji predstavljaju stožer našeg nacionalnog identiteta - istakla je ona.

Branka Janačković je naglasila da je ova izložba nastala istraživačkim radom i odabirom dokumenta u Arhivu Srbije, Arhivu Jugoslavije, Arhivu SANU, Vojnom arhivu i Istorijskom arhivu Niš, kao i Pedagoškom muzeju, Istorijskom muzeju Srbije i Narodnom muzeju u Leskovcu.

Takođe, ona je dodala  da su na izložbi predstavljene i crkvene knjige i nekoliko eksponata iz vranjskog arhiva i muzeja.

Postavku  su priredili Istorijski arhiv ,,31. januar"  Vranje, Narodni muzej Vranje i Eparhija vranjska  uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije. U programu je nastupio i hor Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac".

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: