SLOBODNA ZONA ipak ostaje na BUDŽETU

Lokalne vesti - Petak 02.12.2016 - 23:02

Slobodna zona će ipak opstati kao projekat od izuzetno važnog strateškog značaja za Vranje i okolinu, za šta je grad Vranje dobio saglasnost od Ministarstva finansija, potvrđeno je OK Radiju.

Slobodna zona još uvek nema ni jednog korisnika FOTO OK Radio Slobodna zona još uvek nema ni jednog korisnika FOTO OK Radio

Nakon što se obelodanilo da novi Zakon o budžetskom sistemu od naredne godine više ne prepoznaje javna preduzeća kao korisnike lokalnih budžeta, došlo je u pitanje funkcionisanje Slobodne zone, koja je poslednjih godina označavana kao ključ budućeg ekonomskog razvoja grada.

Budući da još uvek nema nijednog korisnka Slobodne zone, nemoguće je da ona funkcioniše kao samofinansirajuća, što je bio osnovni plan prilikom formiranja 2013. godine.

Ipak, rešenje je nađeno u tumačenju odredbe zakona koja kaže da je moguće finansiranje preduzeća koje je od izuzetnog interesa sa lokalnu samoupravu, kaže za OK Radio zamenik gradonačelnika Igor Andonov.

- Ne postoji drugo preduzeće čije je funkcionisanje u toj meri u interesu Grada kao Slobodna zona, jer se radi o dovođenju novih investitora i otvaranju novih radnih mesta.

Ona je jedna od 14 u Srbiji i više ih neće ni biti i bilo bi potpuno suludo da odustanemo od nje.

Ona još uvek ne može da se sama finansira jer je još uvek relativno nova, kao na primer ona u Pirotu, koja ostvaruje godišnju dobit od 200 – 300 miliona dinara, ali se ide ka tome
– kaže Andonov.

Slobodna zona će u neposrednom budućem periodu funkcionisati putem programskog finansiranja lokalne samouprave, za šta postoji i saglasnost države.

- To će biti urađeno preko gradskog Programa podsticaja za razvoj Slobodne zone, to je moguće po Zakonu o budžetskom sistemu i to nam je potvrdila i Komisija za kontrolu državne pomoći pri Ministarstvu finansija.

Naravno, finansiranje Slobodne zone neće ići u nedogled, jer bi trebalo do kraja godine da bude potpisan ugovor sa kompanijom „Ditre Italia“, kao njenim prvim korisnikom, za kojim bi trebalo da slede i druge firme.

Mi pokušavamo da razgovaramo i sa „Geoxom“ da i oni uđu u sistem Slobodne zone, a zašto to ranije nije urađeno, ne znam, da li je to nemar ili neodgovornost prethodnika
– navodi Andonov.

Prema njegovim rečima, sve ovo znači da Slobodna zona opstaje u sadašnjem obliku kao privredno društvo, bez izmene statuta, samo što više nije direktni budžetski korisnik.

Od trenutno petoro zaposlenih, postoji mogućnost da jedan ili više radnika  bude premešteno u Gradsku upravu, kako bi se maksimalno smanjili sadašnji troškovi.

Procena je da će za kompletno funkcionisanje Slobodne zone biti potrebno oko sedam miliona dinara na godišnjem nivou.

 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: