Sloga podržala radnike Geoxa: Idite DO KRAJA

Lokalne vesti - Subota 07.11.2020 - 12:12

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” podržavaju obustavu rada radnika italijanske firme "Geox" u Vranju zbog neisplaćivanja prekovremenog rada i naknada za rad subotom.

"Sloga" na skupu ispred "Geoxa" FOTO: D. Ristić/OKRadio
"Sloga" poziva radnike "Geoxa" da ovoga puta idu do kraja sa obustavom i nateraju poslodavca da im isplati i isplaćuje sve ono šta im sledi po zakonu, ali i da se prekovremeni rad ne zloupotrebljava za potrebe redovne proizvodnje kao “nužda ili moranje” zbog takozvanih rokova.
 
- "Sloga" je tokom 2016. godine pokušala sindikalno da organizuje radnike u toj italijanskoj fabrici gde su šikana i mobbing dostigli vrhunac poniženja, do toga da je radnicima sugerisano od predpostavljenih da nose pelene kako bi što manje odlazili u taolet, dok su one radnice koje su tražile svoja zakonska prava poput većih plata i manje prekovremenog rada – dobijale otkaze i neprodužavanje ugovora o radu - stoji u saopštenju ove sindikalne organizacije.
 
Sindikalci podsećaju da su takvo ponašanje prema radnicama osudile mnogobrojne organizacije za zaštitu ljudskih i radničkih prava širom sveta, među njima i Svetska federacija sindikata WFTU koja ima više od 100 miliona članova u svetu, čiji je "Sloga" član. 
 
- Gotovo svi, ali ne i država i njene institucije koje ćute - ističu iz sindikata.
 
Oni podsećaju da je "Sloga" tada, 2016.godine organizovala i protest ispred "Geoxa", koji od strane radnika i njihovih porodica nije prepoznat, što se možemo pripisati opravdanom strahu od gubitka posla. 
 
- Na kraju moramo da upozorimo da će protesta u Srbiji biti sve više i više, jer pandemija korone na neki način ubrzava proces promena, sve veći je strah kod radnika da su sada bolest i smrt jači od gubitka posla. 
 
Međutim, da bi se bolest lečila i da bi se preventiva zdravlja održavala, potreban je dobar i jak imunitet, za šta je opet neophodna zdrava i kvalitetna hrana, dosta odmora, vitamina i novac da bi se sve to obezbedilo.
 
Te količine novca u radničkim platama nema, ma koliko se vlast iz petnih žila treudila da od Srbije napravi Diznilend - zaključuje se u saopštenju "Sloge".
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: