SUP: Akcija protiv bahatih čelnika policije

Lokalne vesti - Subota 25.01.2014 - 10:32

Sindikat ujedinjene policije iz Vranja oglasio se saopštenjem za javnost u kome traži od ministarstva policije da preispitaju rad načelnika PU Vranje i pojedinih starešina.

PU Vranje PU Vranje

U svom saopštenju sindikalci ocenjuju da načelnik Slađan Velinović najgrublje krši zakon o policiji, koristeći disciplinski postupak i disciplinske mere kao sredstvo za obračun sa radnicima policije „koji ne misle  isto kao on“.

Akcija koja je pokrenuta ovim saopštenjem zove se „jednakost za sve, nedisciplina nikom“, a sindikalci kažu da su primorani da tako rade zbog „učestalih prijava neprofesionalnog i nezakonitog rada, sindikalnog sprečavanja, zlostavljanja na radu i povrede službene dužnosti, izvršenih od strane starešina PU Vranje i nereagovanje nadležnih državnih organa na otklanjanju i sankcionisanju istih“.

- Motiv akcije nalazimo u dva povezana i bitna segmenta društva: u društvenoj jednakosti i disciplini.

Jednakost  podrazumeva da svi pojedinci imaju isti status u društvu, čime se sprečavaju privilegije po bilo kom osnovu, da su ljudi pred zakonom i državom jednaki i da nema diskriminacije motivisane onim svojstvom koje predstavlja neotuđivi deo identiteta neke osobe.

Disciplina podrazumeva skup pravila i propisa koji osiguravaju funkcioniranje neke ustanove, organizacije ili grupe.

Odgovornost za povrede službene dužnosti (nedisciplina) u MUP-u uređena je Uredbom o disciplinskoj odgovornosti. U praksi to znači da se zloupotrebom diskrecionog prava disciplinska odgovornost sprovodi prema ciljanom licu u cilju disciplinovanja.

Ovakvim korišćenjem moći, nametanja autoritarne discipline, pravila ponašanja i sankcije određuje isključivo autoritet (načelnik PU) sa ciljem disciplinovanja-nametanja straha i potčinjenosti.

Na ovaj isproban "delotvoran" način, načelnik PU u Vranju pokrenuo je mehanizam kako bi disciplinovao neistomišljenike i takve primere koristio kao zastrašivanje ostalih - kaže se u sapštenju Sindikata ujedinjene policije koji je potpisao Zoran Petrović.

Policajci obaveštavaju javnost da su pokrenuli akciju za „pokretanje disciplinskih postupka protiv bahatih, samovoljnih i nedisciplinovanih starešina, po sistemu svakog dana po jedna inicijativa“.

- Ogorčani radnici PU Vranje ukazali su nam na mnoge povrede, pa se iz tog razloga nadamo da će nadležni organi hitno reagovati i uspostaviti red.

Na ovaj način, sprovođenjem akcije razbija se mit nedodirljivih, stavlja jasna poruka da nema privilegovanih, povlašćenih i "bogom datih" starešina i zaposlenih u PU u Vranju - kaže se na kraju saopštenja sindikata ujedinjene policije.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: