Sve iz početka: Javna rasprava o nacrtu LOKALNOG ANTIKORUPCIJSKOG PLANA

Lokalne vesti - Petak 19.07.2019 - 10:53

U ponedeljak 22. jula, u velikoj sali Skupštine grada biće održana javna rasprava povodom revidiranog Nacrta Lokalnog antikorupcijskog plana za grad Vranje.

Nemanja Nenadić (levo) pružio je stručnu podršku FOTO: vranje.org.rs Nemanja Nenadić (levo) pružio je stručnu podršku FOTO: vranje.org.rs
Po rečima zamenika gradonačelnika Nenada Antića, predsednika radne grupe, održano je desetak sastanaka, na kojima je vršeno usklađivanje ovog dokumenta sa modelom koji je izdala Agencija za borbu protiv korupcije
 
Reviziju Nacrta Lokalnog antikorupcijskog plana, Vranje je radillo u saradnji sa USAID-om i organizacijom Transparentnost Srbija
 
Javna rasprava počinje u 12 sati, a učestvovaće i Nemanja Nenadić, programski direktor Transparetnosti Srbije, koji je pružio stručnu podršku u reviziji ovog dokumenta. 
 
Pozivaju se građani da prisustvuju javnoj raspravi i konstruktivnim predlozima daju doprinos u konačnom definisanju Lokalnog antikorupcijskog plana.
 
Na taj način stvaraju se i uslovi za formiranje Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF), koji treba da prati primenu antikorupcijskih mera iz ovog dokumenta.
 
Ovim počinje novi proces formiranja LAF-a, nakon što je pre dve godine taj posao zaustavljen pred sam kraj celokupnog posla.
 
Iako je Vranje bilo gotovo pred samim formiranjem LAF-a, izbor članova je stopiran zbog toga što je jedna od kandidatkinja u međuvremenu odustala od članstva.
 
Nakon Niša, koji je jedini u Srbiji formirao LAF pre nekoliko godina, Vranje je, uz podršku Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) i misije OEBS-a u Srbiji prešlo dobar deo puta do formiranja svog LAF-a.
 
Lokalni antikorupcijski plan, kao bazični dokument o strategiji borbe protiv korupcije na lokalu je donet 2015. godine, a pre dve godine je dopunjen primenom novih modela koje je usvojila Agencija za borbu protiv korupcije.
 
Prema proceduri, za izbor članova LAF-a se formira specijalna komisija, koja se bira na osnovu ustanovljene procedure.
 
Ovo telo bi trebalo da bude sastavljeno od predstavnika civilnog društva, medija, akademske zajednice i preduzetnika, dok će ciljne grupe biti organi i institucije lokalne samouprave, javna preduzeća, političke stranke, organizacije civilnog društva i mediji.
 
Druge mere u borbi protiv korupcije na lokalnom nivou predviđaju i izradu planova integriteta lokalne samouprave, javnih preduzeća i ustanova, kao i Pravilnika o načinu unutrašnjeg uzbunjivanja u lokalnoj samoupravi, javnim preduzećima i javnim ustanovama.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: