Svratili i Kozaci

Lokalne vesti - Četvrtak 21.06.2012 - 09:17

Delegacija Kozačke Kubanske vojske u kojoj su bili i predstavnici Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije i ambasade Rusije u Beogradu posetila je spomenike i obeležja kozaka koji su u vranjskom kraju boravili od 1920. do 1945. godine.

Konuzin i Pahomije Konuzin i Pahomije
Predstavnik "Saveza srpski soko" Jevđo Jevđović rekao je da je delegacija Kozačke kubanske vojske, predvođena prvim zamenikom atamana Nikolajem Pervovim, obišla "ruski put" od Vranja prema Krivoj Feji, koji su izgradili ruski kozaci 20. godina prošlog veka i spomenike dvojici kozaka koji su sahranjeni kod manastira Sveti Prohor Pčinjski.
 
Delegacija kozaka posetila je i Eparhiju vranjsku, gde se sastala sa vladikom vranjskim Pahomijem. 
 
Prijemu su prisustvovali i gradonačelnik Stojčić, načelnik policije Velinović, predstavnici Vojske, Udruženja ratnika i potomaka, Božidar Ilić, predsednik SUBNOR-a, predstavnici Gradskog veća i drugi. 
 
Kozaci su u Srbiju došli nakon revolucije u Rusiji, kada ih je primio kralj Aleksandar Prvi Karađorđević i dozvolio im da nose i svoje uniforme. 
 

Jedan deo njih se nastanio i u vranjskom kraju, gde su ostali do 1945.godine, kada se većina odselila u zemlje zapadne Evrope, a deo njih je ostao i u Vranju gde ima potomka kozaka i dosta njihovih spomenika. 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: