Tajni nastavak tajnog štrajka

Lokalne vesti - Utorak 24.04.2012 - 15:37

Za sutra dva sindikata u zdravstvu najavljuju štrajk upozorenja, rukovodstvo kulira

Sindikat zdravstvenih radnika i SFLS u vranjskom zdravstvu najavljuju za sutra jednosatni štrajk upozorenja. 
 
Dva sindikata će  prema rečima njihovih lidera u sutrašnjem protestu biti udruženi jer u Ministarstvu zdravlja nije postignut dogovor o ispunjenju njihovih zahteva. 
 
Članovi oba sindikata organizuju štrajk upozorenja  zbog uredbe Vlade Srbije, čije odredbe će im, smatraju lekari, sadašnju platu smanjiti za najmanje deset odsto mesečno.
 
Po uredbi, lekari bi tih deset odsto od sada trebalo da zarade po osnovu radnog učinka. 
 
Doktor Zoran Zdravković, član republičkog odbora Sindikata zdravstvenih radnika, kaže da lekari na ovaj način žele da skrenu pažnju na sebe i svoj status. 
 
- U toj ideji udruženi smo sa SFLS-om, a odluku o radikalizaciji štrajka doneće centrale sindikata. Protest će biti u skladu sa zakonom, a rad ne možemo obustaviti zbog pacijenata -  kaže Zdravković. 
 
Iako nisu odredili vreme protesta sindikalci neće odustati od svojih zahteva. 
 
Slađana Stojanović, predsednica štrajkačkog odbora SFLS–a, napominje da “sporna” uredba Vlade stupa na snagu 1.jula, ali ne očekuje da će sindikalci uskoro postići dogovor sa resornim ministarstvom. 
 
- Štrajka upozorenja će biti, vreme nismo precizirali, ali će sutra o tome odlučiti članovi sindikata. Ne očekujemo da će dogovor sa resornim ministarstvom uskoro biti postignut – kaže Stojanovićeva  
 
Sa druge strane Uroš Trajković, direktor Zdravstvenog centra, kaže da nema informacija o  tome da će lekari sutra štrajkovati, ali da rad u centru nije ugrožen i da su pacijenti zbrinuti. 
 
- Smatram da sporna uredba neće ugroziti plate lekara, već će se novim kriterijumima vrednovati rad, jer je nedopustivo da jedan lekar u toku dana obavi 10 a njegov kolega i više od 30 pregleda. Ako se uzmu u obzir meseci i cela godina, onda je razlika drastična – ocenjuje Trajković. 
 

Direktor Zdravstvenog centra kaže da sindikati rade svoj posao, ali da je njihovo ponašanje u odnosu sa pacijentima za sada korektno. 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: