Trgovište - "tartuf siti"

Lokalne vesti - Petak 29.06.2012 - 12:12

Novom rukovodstvu opštine Trgovište stigla je zanimljiva ponuda za koju Radosav Jordanović, novoizabrani predsednik opštine, kaže da je više nego interesantna za tu nerazvijenu sredinu.

Trgovište, stanište tartufa Trgovište, stanište tartufa

- Javila nam se kompanija iz Beograda koja namerava da u Trgovištu, uz pomoć lokalne samouprave, sa zainteresovanim poljoprivrednim gazdinstvima, podigne više plantaža za gajenje tartufa, najskupljih poljoprivrednih proizvoda na svetu - priča Jordanović.

On otkriva tajnu da je reč o kompaniji „Green Laboratories“ koju je u Srbiji osnovala istoimena investiciona firma iz Londona koja planira velika ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju.

- U kompaniji su došli do podataka da Trgovište ima idealne klimatske, reljefne i druge uslove za plantažno gajenje tartufa na sadnicama leske, po modelu koji se preko 30 godina primenjuje u Francuskoj i Italiji - objašnjava dalje predsednik opštine.

Kompanija „Green Laboratories“ od lokalne samopurave trži pomoć u animiranju i izboru poljoprivrednih gazdinstava koja su spremna da  potpišu ugovor o formiraju plantaže tartufa na prostoru ne manjem od 20 ari.
 
Jordanović na kraju kaže da sa plantaže od 20 ari, posle treće godine, kompanija koja preuzima rod tartufa i lešnika,  garantuje poljoprivrednom gazdinstvu prosečan mesečni prihod od 1.200 do 2.000 evra.

Tartuf je najkvalitetnija i najskupklja gljiva na svetu čiji kilogram, zavisno od vrste i kvaliteta obrade, košta od 1.000 do 5.000 evra.

Ovo je treća kompanija u poslednjih dva meseca, koja je u kontaktima sa rukovodstvom opštine Trgovošte, izrazila spremnost da ulaže u razvoj ove ekstremno nerazvijene opštine na jugu Srbije.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: