TRIBINA VREMENA U VRANJU: Prijavljivati svaki slučaj problema koje imaju novinari (FOTO)

Lokalne vesti - Utorak 21.03.2023 - 10:12

Slučaj zazidavanja OK Radija u Vranju i napad na kafić koji u okviru njega posluje, bio je povod za prvu u seriji tribina nedeljnika Vreme po Srbiji, s ciljem da se u okviru njih razgovara o stanju demokratije.

Foto: G.Mitić/OK Radio Foto: G.Mitić/OK Radio

Govoreći na tribini, Veran Matić, član Radne grupe za bezbednost novinara, rekao je da su ovakvi slučajevi proizvod nekažnjivosti i ambijenta u kome su lokalne kabadahije najčešće u nekim vezama sa političarima.

- Devedesetih su pomagane i jačane lokalne inicijative, što proteklih godina nije bio trend, već je dolazilo do njihovih slabljanja. Red je da sada okrenemo taj process.

Važno je prijavljivati svaki slučaj problema koje imaju novinari.


Mi smo šokirani onim što se u poslednje vreme dešavalo  OK Radiju.

Na sastancima radne grupi imali smo konstatacije i iz tužilaštva da je slučajem OK Radija državi bačena rukavica u lice i da država mora da reaguje, odnosno njene institucije.


Početkom sledećeg meseca, planiramo da napravimo razgovore sa predstavnicima tužilaštva i policije na lokalnom nivou, da se odlučnije reaguje na slučajeve ugrožavanja novinara i medija
- rekao je Matić.

Osim novinara, tribini sa temom o lokalnim moćnicima i njihovom uticaju na život i stepen straha među građanima, prisustvovao je samo jedan Vranjanac u svojstvu građanina, rekavši da je i njegov lokal zazidan od vlasnika jednog ugostiteljskog objekta u centru grada.

Filip Švarm, urednik Vremena, potencirao je da novinare, koji samo rade svoj posao u skladu sa Kodeksom novinara, vlast naziva odrodima, agentima i stranim plaćenicima.


- To što bi pojedini novinari da rade u javnom interesu, kroz propagandna glasila prezentuje se kao antidržavni akt.
Zato ne čudi da u Vranju jedan kontroverzan biznismen može da zazida radio stanicu.

Ti problemi su sve izraženiji na lokalnom nivou.


Ljudi u manjim mestima imaju i manju mogućnost da budu anonimni, te su u većoj opasnosti i strahu
- ukazao je Švarm.
Solidarnost je mnogo manja među zaposlenima u medijima danas, rečeno je, kao i to da izostaje neka vrsta prkosa građana zbog koje bi, kako su naveli, devedestih verovatno bilo mnogo više građana na tribini poput ove u Vranju.

Iz Vranja je poslata poruka solodarnosti poslata kolegama novinarima, uz konstataciju da su u mnogim mestima u Srbiji prostori bili nedostupni za ovakvu vrstu javnih dijaloga, jer postoji veliki strah u lokalnim sredinama od odmazde lokalnih moćnika.


 

Foto Galerija

Tribina nedeljnika Vreme u Vranju

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Petar
21.03.2023. , 10:49
A vi malo da si gledate svoje dupe i da ostavite coveka na miru