TV vračare pelješe lakoverne

Lokalne vesti - Nedelja 23.09.2012 - 11:18

Iako su gatare, vračare, vidovnjaci i nadrilekari zakonom zabranjeni, ovaj "biznis" i dalje nesmetano cveta u Srbiji.

Ilustracija Ilustracija
Ne postoji tačan podatak koliko proroka i iscelitelja radi širom zemlje, a nezvanične procene su da ih je najmanje dve hiljade. 
 
Jedna od najvećih javnih prevara odigrava se svakodnevno na kablovskoj televiziji „Duga“, koja se može gledati i u Vranju. 
 
Svakoga dana na pomenutoj stanici gostuju „astrolozi“ koji, kako kažu, rešavaju probleme građana. Gledaoci samo treba da pozovu telefonom i navodno se direktno uključe u emisiju. 
 
Čitava igra se svodi na postavljanja pitanja gledalaca i odgovora tarot i horoskop prevaranata uz neizostavni telefonski račun koji može da iznosi i više hiljada dinara. 
 
Samo uključenje u emisiju košta nešto više od 80 dinara, čekanje je 41,3 dinara za 30 sekundi, a neretko se ostavljaju gledaoci na čekanje i do deset minuta. 
 
Proroci u tom slučaju ohrabruju ljude da zovu ponovo, jer su oni, kako kažu, pod uticajem crne magije koja koči prebacivanje veze u studio. 
 
Ovaj sistem prepadanja nikad ne omane i u 90 posto slučajeva oni koji su zvali, zvaće ponovo, napominju sociolozi. 
 
Jedna od zapaženijih gošći na televiziji „Duga“ je Gordana Dragišić koja pored bacanja karti i proricanja sudbine, gledaocima navodno poklanja i pune džakove novca. 
 
Obično "daruje" iznose od 30.000 evra, a nekada i više. 
 
Kako saopštava gledaocima koji se uključe u program, ona ima u svakom gradu ljude koji rade za nju i koji dobitnicima uručuju novac u roku od pola sata, bez obzira da li žive u Srbiji, Nemačkoj, Americi ili Australiji. 
 
– Dobar dan gospodine. Vi bolujete od tumora i tu bolest vam uklanjam u roku od 10 minuta. Dakle za desetak minuta bićete najzdraviji čovek na svetu i nema potrebe više da pijete lekove. 
 
Ovde vidim i da vam trebaju pare kako bi ste spremali zimnicu. Evo moj čovek Vam za 40 minuta donosi 96.000 evra. Ja se izvinjavam što je novac u apoenima od 50 i 100 evra, ali takav džak Vam se zalomio. 
 
Dragiša je upravo krenuo ka Vama, budite kući da preuzmete pare - rekla je jednom od gledaoca svemoguća Gordana. 
 
Odmah zatim je gledateljki koja se javila saopštila da će je za sat i po zaprositi bivši dečko i da će njihova svadba biti 27. novembra. 
 
Usput je počastila, kako Goca kaže, crvenim džakom u kome ima 174.000 evra u apoenima od po 500 evra, a koje će joj na kućnu adresu doneti izvesni Ljubiša. 
 
Za vreme samo ove emisije uključilo se preko 30 gledaoca kojima je Gordana Dragišić finansijski i zdravstveno „pomogla“. 
 
Da stvar bude tragičnija, vračara energiju dobija, kako tvrdi, iz piramide koja se nalazi na slici iza nje. 
 
Poznavaoci TV tehnike podsećaju da je pozadina u studiju virtuelna, a da je iza gostiju zapravo zeleno platno, što čvrsto dokazuje da je reč o javnom televizijskom kriminalu. 
 
Inače, Republička radiodifuzna agencija zabranila je emitovanje takvih emisija emiterima koji imaju dozvole za emitovanje radio i TV programa, što se ne odnosi i na kablovske emitere. 
 
Zakon o javnom redu i miru sankcioniše, pak, sve one koji se bave vračanjem, proricanjem sudbine, tumačenjem snova ili sličnim obmanjivanjem. 
 
Kazne su od 20.000 dinara do mesec dana zatvora, ali u Prekršajnim sudovima kažu da je veoma mali, skoro neznatan broj prijava za taj prekršaj.  
 
 
 

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: