U subotu veliki PROTEST RATNIH VETERANA ispred Skupštine Srbije

Lokalne vesti - Utorak 03.12.2019 - 11:34

Ratni veterani i ratni vojni invalidi posle dva meseca danonoćnih mirnih protesta u Pionirskom parku u Beogradu, najavljuju za subotu 7. decembra u podne, veliko okupljanje ispred Skupštine Srbije, nezadovoljni najnovijim Predloga zakona o boračko - invalidskoj zaštiti, o kome je podsetimo prva javna rasprava održana u Vranju.

Veterani i građani u Pionirskom parku. Foto: FB Na braniku otadžbine Veterani i građani u Pionirskom parku. Foto: FB Na braniku otadžbine

Povod dvomesečnog okupljanja ratnika u Pionirskom parku je to što nema nikakvih pomaka u rešavanju zahteva, koji se tiču ostvarivanja njihovih ljudskih prava i rešavanja problema sa kojima se sreću u svakodnevnom životu.

Očekuje se da ispred srpskog parlamenta u subotu dođu veterani iz čitave Srbije, članovi porodica poginulih boraca, ratni vojni invalidi, ali i građani koji se saosećaju sa njima i podržavaju njihove zahteve.

Početak protesta, prema najavama organizatora, zakazan je za 12 časova.

- Već dva meseca traju protesti u Pionirkom parku u Beogradu sa ciljem da se spreči donošenje sramnog zakona koji nije u interesu boračke populacije.

Branili smo Srbiju kada je trebalo, sada očekujemo podršku svih građana Srbije.

Apelovali smo na autoprevoznike i druge ljude dobre volje da u skladu sa svojim mogućnostima
pomognu u organizovanom dolasku svih zainteresovanih u Beograd
- navodi se u saopštenju organizatora protesta.

Učesnici protestnog skupa, koji 60 dana i noću borave u šatorima u Pionirskom parku preko puta Skupštine Srbije, zahtevaju povlačenje Predloga zakona o boračko - invalidskoj zaštiti, osnivanje boračkog ministarstva, kao i uvođenje boračkog dodatka.

Okupljeni borci od početka protesta traže prijem kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kako bi i njemu predočili svoje zahteve lično, ali do toga još nije došlo.

Oni su zahteve predali Skupštini Srbije i Predsedništvu. Iz Predsedništva Srbije su veterane uputili na razgovor u resorno Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. No kako nije došlo do pomaka u tim razgovorima, borici su se opet obratili Ivici Kojiću, šefu kabineta predsednika Vučića.

Kako  je u Skupštini resorni ministar Zoran Đorđević za njih rekao da ih je svega “0,1odsto boračke poluplacije”, paralelno sa kampovanjem u Pionirskom parku ide i akcija pisane podrške njihovim zahtevima u Beogradu i još nekoliko gradova u Srbiji.

Okupljeni borci sve vreme ističu jedinu pripadnost otadžbini i narodu za koji su se, kako kažu, u ovim poslednjim ratovima i borili. Većina njih učestvovala je u borbama na Košarama, Paštriku i ostalim delovima Kosova i Metohije 1998/99 godine, ali i u ratovima iz devdesetih.

Cilj kampovanja u Pionirskom parku  je da se od nadležnih državnih institucija traži hitno rešavanje određenih zahteva koji se tiču cele boračke populacije i višedecenijskih uskraćenih ljudskih prava, ljudskih prava po ugledu na svet i najbližu okolinu.

Zahtevi ratnih veterana su da se predlog nacrta Zakona o boračko-invalidskoj zaštiti povuče iz procedure, da se ponovi rasprava i da se formira nova radna grupa. Zatim, da se skine ograničenje za posttraumatski stresni poremećaj  (PTSP) i ostale bolesti koje on prouzrokuje, sa dosadašnjeg ograničenja od pet godina za ostvarivanje boračko invalidskih prava.

Takođe, jedan od zahteva je i da Dan ratnih veterana bude Vidovdan i da se obeležava kao državni praznik. Borci traže i da se borački dodatak ostvaruje za veterane do 60. godine života, a posle tog perioda usledio bi odlazak u boračku penziju, bez obzira na materijalni i socijalni status.

Nacionalne penzije za sve ratne vojne invalide i porodice poginulih boraca, ali i formiranje posebnog boračkog ministarstva, na čijem bi čelu bio dokazani ratni veteran, kao i ukidanje boračkih prava dezerterima, takođe su preduslovi za koje se veterani zalažu, kako bi postigli ostvarivanje svojih ljudskih prava.

S.T.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:

07.12.2019. , 09:39
Samo napred i vranje je uz vas.zmija.
Zmija
07.12.2019. , 09:40
Samo napred i vranje je uz vas.zmija.