U subotu veliki PROTEST RATNIH VETERANA ispred Skupštine Srbije

Lokalne vesti - Utorak 03.12.2019 - 23:57

Ratni veterani i ratni vojni invalidi posle dva meseca danonoćnih mirnih protesta u Pionirskom parku u Beogradu, najavljuju za subotu 7. decembra u podne, veliko okupljanje ispred Skupštine Srbije, nezadovoljni najnovijim Predloga zakona o boračko - invalidskoj zaštiti, o kome je podsetimo prva javna rasprava održana u Vranju.

Veterani i građani u Pionirskom parku. Foto: FB Na braniku otadžbine Veterani i građani u Pionirskom parku. Foto: FB Na braniku otadžbine

Povod dvomesečnog okupljanja ratnika u Pionirskom parku je to što nema nikakvih pomaka u rešavanju zahteva, koji se tiču ostvarivanja njihovih ljudskih prava i rešavanja problema sa kojima se sreću u svakodnevnom životu.

Očekuje se da ispred srpskog parlamenta u subotu dođu veterani iz čitave Srbije, članovi porodica poginulih boraca, ratni vojni invalidi, ali i građani koji se saosećaju sa njima i podržavaju njihove zahteve.

Početak protesta, prema najavama organizatora, zakazan je za 12 časova.

- Već dva meseca traju protesti u Pionirkom parku u Beogradu sa ciljem da se spreči donošenje sramnog zakona koji nije u interesu boračke populacije.

Branili smo Srbiju kada je trebalo, sada očekujemo podršku svih građana Srbije.

Apelovali smo na autoprevoznike i druge ljude dobre volje da u skladu sa svojim mogućnostima
pomognu u organizovanom dolasku svih zainteresovanih u Beograd
- navodi se u saopštenju organizatora protesta.

Učesnici protestnog skupa, koji 60 dana i noću borave u šatorima u Pionirskom parku preko puta Skupštine Srbije, zahtevaju povlačenje Predloga zakona o boračko - invalidskoj zaštiti, osnivanje boračkog ministarstva, kao i uvođenje boračkog dodatka.

Okupljeni borci od početka protesta traže prijem kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kako bi i njemu predočili svoje zahteve lično, ali do toga još nije došlo.

Oni su zahteve predali Skupštini Srbije i Predsedništvu. Iz Predsedništva Srbije su veterane uputili na razgovor u resorno Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. No kako nije došlo do pomaka u tim razgovorima, borici su se opet obratili Ivici Kojiću, šefu kabineta predsednika Vučića.

Kako  je u Skupštini resorni ministar Zoran Đorđević za njih rekao da ih je svega “0,1odsto boračke poluplacije”, paralelno sa kampovanjem u Pionirskom parku ide i akcija pisane podrške njihovim zahtevima u Beogradu i još nekoliko gradova u Srbiji.

Okupljeni borci sve vreme ističu jedinu pripadnost otadžbini i narodu za koji su se, kako kažu, u ovim poslednjim ratovima i borili. Većina njih učestvovala je u borbama na Košarama, Paštriku i ostalim delovima Kosova i Metohije 1998/99 godine, ali i u ratovima iz devdesetih.

Cilj kampovanja u Pionirskom parku  je da se od nadležnih državnih institucija traži hitno rešavanje određenih zahteva koji se tiču cele boračke populacije i višedecenijskih uskraćenih ljudskih prava, ljudskih prava po ugledu na svet i najbližu okolinu.

Zahtevi ratnih veterana su da se predlog nacrta Zakona o boračko-invalidskoj zaštiti povuče iz procedure, da se ponovi rasprava i da se formira nova radna grupa. Zatim, da se skine ograničenje za posttraumatski stresni poremećaj  (PTSP) i ostale bolesti koje on prouzrokuje, sa dosadašnjeg ograničenja od pet godina za ostvarivanje boračko invalidskih prava.

Takođe, jedan od zahteva je i da Dan ratnih veterana bude Vidovdan i da se obeležava kao državni praznik. Borci traže i da se borački dodatak ostvaruje za veterane do 60. godine života, a posle tog perioda usledio bi odlazak u boračku penziju, bez obzira na materijalni i socijalni status.

Nacionalne penzije za sve ratne vojne invalide i porodice poginulih boraca, ali i formiranje posebnog boračkog ministarstva, na čijem bi čelu bio dokazani ratni veteran, kao i ukidanje boračkih prava dezerterima, takođe su preduslovi za koje se veterani zalažu, kako bi postigli ostvarivanje svojih ljudskih prava.

S.T.

Ovaj tekst proizveden je uz pomoć i podršku grada Vranja u okviru projekta "Živimo zajedno a ne jedni pored drugih". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu isključiva su odgovornost OK Radija i ne izražavaju stavove i mišljenja grada Vranja.


 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:

07.12.2019. , 09:39
Samo napred i vranje je uz vas.zmija.
Zmija
07.12.2019. , 09:40
Samo napred i vranje je uz vas.zmija.