U Vranju o energiji Sunca

Lokalne vesti - Sreda 25.04.2012 - 08:52

Danas se u Vranju održava veliki skup o korišćenju sunčeve energije u komercijalne svrhe

Solarna elektrana Solarna elektrana

 Investiciono-poslovni skup "Energija sunca - potencijal Srbije danas" održaće se danas u Vranju, saopštio je organizator - Centralno evropski forum za razvoj (CEDEF).

 
Cilj skupa, na kome će se predstaviti 12 opština sa svojim projektima u oblasti solarne energije, jeste da pruži veći podstrek solarnim projektima, da se unapredi investiciona klima, istaknu potencijali gradova i opština u Srbiji i stavi u fokus sve značajnija oblast investiranja u "zelenu energiju".
 
Iz CEDEF-a ističu da su "zelene investicije" neophodne gradovima jer, osim što povećavaju stopu privrednog rasta i zaposlenosti, one pospešuju konkurentnost tih gradova, uvećavaju poreski prihod i omogućavaju transfer moderne tehnologije.
 
Naglašeno je da u Srbiji ne postoji nijedan grad ili opština koji nema projekat iz oblasti solarne energije.
 
Podseća se da je država stvorila uslove za intenzivnije korišćenje sunca i još 2009. godine propisivanjem povlašćene cene (feed-in-tarifu) za solarnu energiju u Srbiji u iznosu od 23 evrocenta po jednom kilovatsatu (kWh), što je u okvirima evropskog proseka od 20-30 evrocenti po jednom kilovatčasu.
 
Uspostavljena je i ugovorna obaveza o obaveznom otkupu električne energije po povlašćenoj ceni od 12 godina, kao i maksimalna jačina solarne elektrane od pet megavata (MWh).
 
Usvajanjem Zakona o javno-privatnom partnerstvu u Srbiji je stvoren još povoljniji ambijent za ulaganje u solarnu energiju, zbog čega je, kako je istaknuto, sve više zainteresovanih da se uključe u tu oblast.
 
IZ CEDEF-a navode da je u Srbiji još uvek mali broj realizovanih projekata iz oblasti solarne energije, bez obzira što je emisija solarne energije za 40 odsto veća od evropskog proseka.
 
Potencijal solarne energije iznosi 16,7 procenata od ukupnog korisnog potencijala obnovljivih izvora energije u Srbiji.
 
Energija koju Sunce emituje tokom godine na jednom metru kvadratnom površine krova kuće u Srbiji jednaka je energiji koja se dobija sagorevanjem 130 litra nafte.
 
Procenjeno je da bi u Srbiji bilo omogućeno stvaranje 1.750 gigavata (Gwh) energije godišnje i istovremeno smanjenje emisije CO2 za 2,3 miliona tona, kada bi svako peto domaćinstvo postavilo solarni panel površine četiri metra kvadratna, navode iz CEDEF-a.
 
Skup u Vranju održava se pod pokroviteljstvom Elektroprivrede Srbije, u saradnji sa Agencijom za energetsku efikasnost Srbije, Agencijom za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) i Gradom Vranjem.
OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: