U Vranju u toku obuka o sprovođenju Zakona o zaštiti podataka o ličnosti

Lokalne vesti - Sreda 24.05.2023 - 12:46

U Velikoj sali Skupštine grada Vranja u toku je obuka lica za zaštitu podataka o ličnosti za sprovođenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Foto: vranje.org.rs Foto: vranje.org.rs
Obuci prisustvovuju poverenik Milan Marinović, predstavnici Službe Poverenika, kao i ovlašćena lica za zaštitu podataka o ličnosti iz više od 40 javnih ustanova sa područja grada Vranja.
 
U ime rukovodstva grada skup je pozdravio predsednik Skupštine grada dr Dejan Tričković.
On se zahvalio Službi Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti što je izabrala naš grad za održavanje obuke.
 
,, Vranje je dobar izbor jer je administrativni centar Pčinjskog okruga.
Takođe, Vranje ima najveći pritisak javnosti, jer ima i najveći broj zahteva za pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, a kao što znamo građanstvo je veoma osetljivo na ovu temu.
 
I to je sasvim razumljivo jer brine o mogućnostima zuloupotreba tih podataka.
Verujem da će današnji skup  biti od koristi svima nama i da ćemo i ubuduće imati dobru saradnju'', istakao je predsednik Tričković i poželeo svima uspešan rad.
 
Značaj zaštite ličnih podataka, pristanak na njihovu obradu, svrha zakonite i opravdane obrade i prenosa, kao i utvrđivanje javnog i legitimnog interesa za obradu, samo su neke od tema u žiži interesovanja javnosti.
 
Cilj obuke je da se lica za zaštitu podataka o ličnosti ili lica koje odrede rukovaoci i obrađivači podataka o ličnosti (ukoliko nemaju određena lica za zaštitu podataka o ličnosti), upoznaju sa aktuelnim zakonskim rešenjima (u EU i Republici Srbiji) i osposobe za pravilnu primenu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.
Terenske obuke, koje se u sklopu projektne podrške realizuju u 15 odabranih jedinica lokalne samouprave, posebno su značajne za podizanje kapaciteta zaštite podataka o ličnosti. 
 
Uz poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Milana Marinovića, obuku sprovode predstavnici Službe Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, uz podršku multi-donatorskog projekta „Podrška jačanju vladavine prava u Republici Srbiji“ (EU ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE I ZA OSNOVNA PRAVA) finansiranog od strane EU i nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), za čiju implementaciju je zadužen Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: