Vakcinacija i za MIGRANTE

Lokalne vesti - Subota 10.04.2021 - 13:10

Vakcinacija migranata u Srbiji organizovana je u sklopu vakcinacije stranih državljana, izjavio je FoNetu Nikola Popov iz Komesarijata za izbeglice i migracije i precizirao da u centrima kojima upravlja Komesarijat boravi nešto više od 4.500 ljudi, od kojih se 536 prijavilo za vakcinaciju, dok je u 11 centara do sada vakcinisano njih 309.

Do sada se 536 prijavilo za vakcinaciju FOTO: Ilustracja/AP Do sada se 536 prijavilo za vakcinaciju FOTO: Ilustracja/AP
On je u serijalu razgovora Destinacija o posledicama korone naglasio da u ostalim centrima još nije sprovedena vakcinacija, ali je predvideo da će i taj proces proteći bez problema.
 
Svi migranti i tražioci azila vakcinisani su vakcinom AstraZeneka, rekao je Popov i najavio da će posle 12 nedelja uslediti revakcinacija, uz konstataciju da za sada nema nikakvih informacija o eventualnim neželjenim efektima i da se svi vakcinisani osećaju dobro.
 
Vakcinaciju su sproveli mobilni timovi Instututa za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", objasnio je Popov i podsetio da je vakcinisanje migranata bilo potpuno dobrovoljno.
 
Ukazujući na obavezu Komesarijata da ih informiše o detaljima i pozitivnim aspektima imunizacije, on je predočio da je migrantima vakcinacija bitna i zbog namere "gotovo svih njih" da nastave dalje put, pre svega u države Evropske unije.
 
Zato smatraju da bi vakcinisanje dostupno u Srbiji moglo samo da im pomogne, budući da svako ko se vakciniše dobija potvrdu o tome.
 
Nešto više od 10 odsto migranata se u prvom krugu prijavilo za vakcinaciju, ali je Popov naglasio da svi imaju pristup informacijama i da će biti obavešteni o toj mogućnosti.
 
On pretpostvalja da će vakcinacija "mnogo lakše ići" ukoliko migranti i tražioci azila to svoje iskustvo prenesu ljudima sa kojima žive, da im kažu da nema nikakvih neželjenih pojava i da ih eventualno posavetuju da se i oni prijave za imunizaciju.
OK Radio, FoNet

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: