Vanredno stanje ohrabruje nasilnike: Vranjanke traže da Vlada Srbije izmeni odluku o zabrani kretanja

Lokalne vesti - Ponedeljak 27.04.2020 - 10:42

Odbor za ljudska prava Vranje i Udruženje Romkinja Osvit iz Niša poslali su 18. aprila Vladi Predlog dopune Uredbe o zabrani kretanja.

Nasilje nad ženama u porastu FOTO: D.Ristić/OK Radio Nasilje nad ženama u porastu FOTO: D.Ristić/OK Radio
Cilj predloga dopune jeste da se ženama i deci koja tokom izolacije i trajanja policijskog časa trpe nasilje omogući da neometano i nekažnjeno napuste svoje domove.
 
Ove organizacije, koje uslugu SOS telefona za žene sa iskustvom nasilja pružaju 24 sata 7 dana u nedelji, predlažu Vladi da pošalje jasnu poruku svim ženama i deci koja trpe nasilje da je dozvoljeno napustiti kuću
 
One predlažu Vladi da to učini tako što će uspostaviti jasan pravni okvir za postupanje policije i prekršajnih sudova, ali i tako što se dozvoljena udaljenost od mesta stanovanja takođe neće ograničavati.
 
Kretanje bez dozvole tokom policijskog časa kažnjava se bez uzimanja u obzir okolnosti u kojima se žrtve nasilja nalaze. 
 
Budući da se visina prekršajne kazne kreće u rasponu od 50.000 do 150.000 dinara, strah od posledica sprečava žene i decu žrtve nasilja da potraže pomoć.
 
SOS telefon za žene sa iskustvom nasilja u Vranju tokom marta zabeležio je 25% više poziva u odnosu na februar, dok je SOS telefon na romskom i srpskom jeziku iz Niša zabeležio 50% više poziva u istom periodu. 
 
Porast muškog nasilja prema ženama uočen je u brojnim zemljama širom sveta tokom epidemije virusa korona, na šta je ukazao i generalni sektretat Ujedinjenih nacija Antonio Gutjereš.
 
Aktivistkinje Odbora za ljudska prava Vranje i Udruženja Romkinja Osvit iz Niša u predlogu koji su uputile Vladi ističu da izolacija i kaznena politika tokom trajanja policijskog časa ohrabruju nasilnike, jer im poručuju da su žrtve primorane da ostanu u kući. 
 
Ovaj predlog dopune Uredbe o zabrani kretanja u skladu je sa preporukama Deklaracije o primeni Istanbulske konvencije u vreme pandemije virusa korona, usvojene 20. aprila u Strazburu.
 
Deklaracija naglašava obavezu država članica Istanbulske konvencije, koju je Srbija ratifikovala 2013. godine, da i tokom pandemije sprečava, istražuje i kažnjava nasilje prema ženama i nasilje u porodici.
OK Radio, Mašina

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: