Vojska dobila sistem "MILES"

Lokalne vesti - Petak 13.09.2013 - 12:55

Vranje - Komandant Nacionalne Garde Ohaja Debora Ešenherst, najavila je pomoć izgradnji Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije u bazi "Jug" kod Bujanovca.

Baza Baza "Jug" kod Bujanovca

Centar bi, prema njenim rečima, trebao da zadovolji i potrebe Vojske Srbije i drugih vojski u regionu.

Program državnog partnerstva Ohajo-Srbija zvanično je počeo 2006. godine, a Ešenherst je podsetila na zajedničke projekte sa Vojskom Srbije, kao što su razvoj podoficira i akademije za podoficire, profesionalizacija vojske, zajednička obuka specijalnih snaga i humanitarni projekti.

Ministar odbrane Nebojša Rodić prisustvovao je u petak u bazi "Jug" svečanoj predaji integrisanog laserskog sistema za simulaciju pogodaka "MILES" koji je nabavljen sredstvima američkog programa "Globalna inicijativa za mirovne operacije".

Svečanoj predaji sistema prisustvovali su američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sa saradnicima i komandant Nacionalne garde Ohajo Debora Ešenhurst.

- Integrisani laserski sistem vredan je 1,2 miliona dolara, a koristi se u obukama širom sveta za simulaciju realne borbe.

MILES će koristiti pripadnici Vojske Srbije za obuku svojih jedinica za učešće u mirovnim operacijama. Integrisani laserski sistem kupljen je na inicijativu VS i to iz fondova Inicijative za globalne mirovne operacije, programa SAD usmerenog na rastuće potrebe u obuci mirovnih snaga širom sveta – čulo se na svečanosti.

Inače, za Srbiju je iz tog fonda izdvojeno 6,3 miliona dolara u periodu od 2011. do 2013. godine.

Kako je saopšteno, baza "Jug" ima status nacionalnog centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije, sa tendencijom da do 2015. godine preraste u regionalni centar, a do 2017. godine u centar za obuku Partnerstva za mir.

Kada je reč o učešću srpskih vojnika u mirovnim misijama, 121 vojnik angažovan je u osam multinacionalnih operacija.

Pored Libana i Kipra, gde je angažovano najviše vojnika iz Srbije, oni su i u misijama u Kongu, Liberiji, Obali Slonovače i Somaliji, a do kraja godine, u skladu sa odlukom Skupštine, u Liban će biti upućen još jedan kontigent  jačine jedne pešadijske čete, koji bi se nalazio u okviru španskog bataljona.

Aleksandar Stojković
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: