Vranjanci najavljuju tužbe protiv NATO

Lokalne vesti - Ponedeljak 27.08.2018 - 12:57

Porodice Mitić i Jović iz Vranja jedne su od mnogobrojnih u ovom gradu koje najavljuju tužbu protiv NATO pakta, jer smrt svojih najmilijih dovode u vezu sa posledicama bombardovanja osiromašenim uranijumom.

Milosrdni anđeo uzima danak. Foto: OK Radio Milosrdni anđeo uzima danak. Foto: OK Radio

Jedan od poslednjih koji su u Vranju umrli od karcinoma pluća je Siniša Mitić, visoki funkcioner SPS - a i u vreme bombardovanja direktor Radio- televizije Vranje, čiji su predajnici takođe bili na Pljačkovici.

Mesec ipo dana nakon Sinišine smrti, Slađana Mitić, njegova supruga, takođe najavljuje tužbe, jer se njegova smrt dovodi direktno sa bombardovanjem.

- Siniša je bio direktor i nakon što je gađan repetitor sa sa tehničkom ekipom RTV Vranje otišao je pravo na  brdo.

Siniša je bio zdrav, nikada nije bolovao, ali smo bili svesni da je u riziku kada se krenulo sa pričom o posledicama bombardovanja osiromašenim uranijumom.

Ja sam lekar, specijalista opšte medicine, iako je Siniša bio zdrav, tek posle skoro 20 godina su se javili prvi simptomi, što se poklapa sa navodima da se nakon izlaganja zračenju, posle tog perioda javlja takva vrsta tumora.

Pridružićemo se tužbama, jer ja i naša deca, želimo da znamo pravu istinu
- najavljuje Mitićeva.

Sedmorica od osmorice radnika “Vodovoda” iz Vranja koji su bili angažovani da postave zaštitnu ogradu oko bombardovanog repetitora RTS - a na Pljačkovici 1999. godine, umrli su kasnije od karcinoma pluća i debelog creva, potvrđeno je iz ovog preduzeća.

Prvi radnik koji je preminuo bio je Miroslav Jović, koji je odmah posle bombardovanja dobio rak pluća, a umro je 2004. godine u 52. godini života.

Njegov sin Marko Jović, kaže da će tužiti NATO, kao i da mu motv za tako nešto nije novac koji bi dobio za odštetu, već želja da se sazna istina o zločinu.

- Nisam u potpunosti sakupio svu dokumentaciju, ali se u dogovoru sa advokatom pripremam za tužbu.

Otac je bio zdrav, ali se u godinama posle bombardovanja razboleo od karcinoma pluća i štitne žlezde.

Lečio se u bolnici u Vranju, Surdulici, Nišu i Beogradu, ali mu nije bilo spasa. Umro je u stražnim mukama.

Posle bombardovanja repetitora, bez ikakve zaštitne opreme, otac je otišao na posao, danima je na Pljačkovici čistio teren.

Bio je potpuno zdrav čovek do 2003. godine,
kada su mu dijagnostikovani karcinomi
- seća se Marko.

Prema zvaničnim podacima, na jugu Srbije je od 2002. do 2006. godine urađena dekontaminacija terena, na četiri lokacije koje su bombardovane osiromašenim uranijumom, pa i na samoj Pljačkovici.

Sve što je pronađeno, uklonjeno je i smešteno u skladištenim prostorima „Nuklearnih objekata Srbije“.

Upravo te tri godine čekanja na dekontaminaciju, dale su povod  široj javnosti da u vezu dovede činjenicu da je Vranje sa širom okolino lider u Srbiji po broju obolelih od novih vrsta karcinoma i broju maligniteta uopšte,
kao i smrtnosti od ove bolesti.

Prema ranijim podacima Zavoda za javno zdravlje, u 2006. godini u Pčinjskom okrugu zabeležen je porast obolelih od malignih bolesti.

Najveći porast u tom periodu beleži se kod broja obolelih od malignih tumora pluća i organa za varenje, i to za za oko 24 odsto.
 

Ovaj tekst proizveden je uz pomoć i podršku Grada Vranja u okviru projekta "Ekološki putokaz". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu isključiva su odgovornost OK Radija i ne izražavaju stavove i mišljenja Grada Vranja.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: