Vranjanka svedočila o ŠVERCU AZILANATA

Lokalne vesti - Subota 10.11.2018 - 11:04

U novosadskom Višem sudu ove nedelje je nastavljeno suđenje dvojici novosadskih taksista, okrivljenih za krijumčarenje ljudi s juga Srbije, počinjeno pre sedam godina. Okrivljene Aleksandra Milkova (37) i Muharema Ukea (37) priveli su zatvorski stražari.

Jug Srbije bio je na udaru švercera migranata. Foto: OK Radio Jug Srbije bio je na udaru švercera migranata. Foto: OK Radio

Nakon saslušanja svedoka Biljane V. iz Vranja, koja je prevodilac i sudski tumač, sudsko veće, kojem predsedava sudija Rade Kalajdžija, donelo je nakon većanja rešenje da se iz sudskih spisa izdvoje izjave svedoka u tom postupku jer je utvrdilo da iskazi nisu uzeti u skladu sa Zakonom o sudskom postupku.

Biljana V. je juče izjavila da su iskazi tih ljudi, koji su pokušavali da se domognu zapadnih zemlja, pred sudom u Vranju dati tako da se za neke svedoke ne može utvrditi identitet.

Ona je dodala da ne prepoznaje okrivljene na optuženičkoj klupi i da zbog mnogo slučajeva u kojima je radila ne može konkretno govoriti o tom.

Neki od njih nisu imali dokumenta, pa su imena upisivana onako kako su sami naveli, a meni je bilo zanimljivo da su mnogi od njih izjavili da su rođeni 1. januara neke godine, i takvi iskazi su ušli su u zapisnike.

Većina njih govori paštu ili urdu jezik i međusobno se ne razumeju. Za jedan od tih jezika imamo jednog prevodioca u Srbiji, a za drugi nijedan.

Snalazili smo se u komunikaciji na razne načine, a mene su angažovali zbog engleskog jezika jer je u svakoj od tih grupa obično bila po jedna osoba koja ga makar malo zna 
– navela je Biljana V.

Okrivljeni se terete da su 17. avgusta 2011. za iznos od po 300 evra, omogućili tranzit kroz Srbiju deset osoba, državljana Avganistana, Pakistana i Indije.

Posle tog svedočenja branilac drugookrivljenog, advokat Milan Đukić je tražio da se iskazi svedoka stranaca izdvoje iz spisa, ali se na rešenje veća žalilo Više javno tužilatvo, pa će se odluka o tome doneti ovih dana.

Po navodima optužnice, okrivljeni su 17. avgusta 2011. oko pet sati ispred benzinske pumpe u blizini granice s Makedonijom po prethodnom dogovoru, a u nameri da sebi pribave imovinsku korist u iznosu od po 300 evra, omogućili tranzit kroz Srbiju deset osoba, državljana Avganistana, Pakistana i Indije.

Oni su preuzeli ta lica ispred graničnog prelaza kod Preševa.

Milkov je, kako se navodi u optužnici, u svoj automobil „opel vektra” preuzeo četiri osobe, a njegov kolega Muharem u „reno laguna” šest da bi ih prevezli do Subotice, a potom u zemlje Evropske unije.

Otkrili su ih i sprečili u tome prilikom kontrole u tranzitu pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Okrivljenima se pripisuje krivično delo nedozvoljenog prelaska državne granice i krijumčarenja ljudi, navodi se u optužnom aktu koji zastupa zamenica višeg javnog tužioca Alaksandra Lučić Pfajfer.

Okrivljenima je određen pritvor 18. avgusta 2011. godine, a privedeni su juče na glavni pretres iz zatvora u Beogradu.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. januar naredne godine.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: