Vranje: 20 radnika NA CRNO na gradilištima stanova za pripadnike snaga bezbednosti, među njima i Turci

Lokalne vesti - Subota 01.08.2020 - 11:39

Inspektori rada su tokom 55 kontrola u petak našli "radnike na crno" na gradilištima stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Beogradu i Vranju, saopšteno je danas.

Stanovi za pripadnike snaga bezbednosti u Vranju FOTO: G. Mitić/OK Radio Stanovi za pripadnike snaga bezbednosti u Vranju FOTO: G. Mitić/OK Radio
Ministarstvo rada je saopštilo da je nadzor izvršen da bi se utvrdilo da li se tokom vrućine poslodavci pridržavaju pravila i radnicima omogućavaju smenski rad i česte pauze.
 
- Nadzorima su obuhvaćena 202 lica zatečena na radu, od kojih su 20 lica na radu 'na crno', od kojih su sedam državljani Turske, zatečeni u Vranju
 
Za šest državljana Turske koji su zatečeni na gradilištu u Kragujevcu nisu predate na uvid radne dozvole, iako su ta lica izjavila da ih imaju - navodi se u saopštenju.
 
Na osnovu propisa o bezbednosti i zaštiti zdravlja na radu, doneto je devet rešenja s nalozima za otklanjanje nedostataka i sedam rešenja o zabrani rada.
 
U oblasti radnih odnosa doneto je pet "naloga na zapisnike" i podneto 12 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, od kojih pet u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i sedam u oblasti radnih odnosa.
 
U Sremskoj Mitrovici je izvršeno osam nadzora, kojima je obuhvaćeno 26 radnika, od kojih pet "na crno".
 
U oblasti bezbednosti i zdravlja na radu je doneto jedno rešenje sa naloženim merama za otklanjanje utvrđenih nedostataka, kao i jedno rešenje o zabrani rada.
 
Zahteva je podneto pet, od kojih su dva u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i tri u oblasti radnih odnosa.
 
Ministar Zoran Đorđević naložio je Inspekciji rada da nastavi vanredni nadzor da bi se "briga o zdravlju zaposlenih podigla na najveći mogući nivo" i omogućio rad u skladu sa zakonom, piše u saopštenju.
OK Radio, Beta

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: