Vranje i dalje jedno od ŽARIŠTA EPIDEMIJE

Lokalne vesti - Utorak 14.07.2020 - 10:32

Beograd je eksplozivno mesto za virus korona, ali tu su i situacije u Vranju, Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, a sada imamo je Leskovac, rekao je epidemiolog dr Predrag Kon.

"Mene stanje ne ohrabruje" FOTO: Screenshot
- Imate mesta gde nema zaraženih, a sada ćemo im tražiti da nose maske i to je teško komunicirati, ali to je preventiva - dodao je on.
 
Epidemiolog Predrag Kon izjavio je i da je činjenica da je bilo grešaka u bazi statističkih podataka o epidemiji korona virusa u Srbiji.
 
Navodeći da je to veliki problem, ne samo organizacione prirode, Kon je rekao da će biti izvršena revizija tih podataka što će po njegovim rečima, omogućiti da na dalje imamo „mnogo bolji“ sistem praćenja.
 
- Nije da nemamo testova nego malo-malo pa imamo zagušenje. Rezultati koji se objavljuju su rezultati koji pristižu tog dana
 
Značajno je da je premijerka juče izašla u javnost sa činjenicama vezanim za tu aplikaciju i mislim da će doći do usavršavanja i te baze podataka - kazao je Kon.
 
On je ocenio da je epidemiološka situacija nepovoljna na celoj teritoriji Srbije i da nema čvrstih podataka o tome da se stanje poboljšava.
 
- U ovom trenutku nemamo čvrstih podataka da li se stanje poboljšava iako je smanjen broj registrovanih pacijenata, bar ovo što su zvanični podaci
 
Mene stanje ne ohrabruje jer su bolnice pune i veći broj ljudi je na respiratoru - rekao je Kon za RTS.
 
Dodao je da su kovid ambulante i dalje pod velikim pritiskom i da može biti bolje ako svi budu poštovali mere, nosili maske i izbegavali kontakte.
 
- Maske štite samo ukoliko ih svi nosimo u zatvorenom prostoru. Ako neko nosi masku a neki ne, hronične bolesnike i starije maska štiti samo 30 posto - objasnio je Kon.
 
On je dodao da je trenutna strategija izolacija zaraženih i karantin kontakata, da će se o obaveznim maskama razgovarati, kao i da se od ukidanja vanrednog stanja strategija više oslanja na svest građana.
OK Radio, Beta

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Srb
14.07.2020. , 14:21
Zariste je tamo gde je konj. Brz je ali pobeći nam ne može ni on ni Vule