Vranje obeležilo Dan pobede

Lokalne vesti - Petak 09.05.2014 - 15:02

Obeležavanjem 9. maja, dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, u Vranju je odata počast svim žrtvama nacističke Nemačke.

Sa lica mesta Sa lica mesta

U organizaciji SUBNOR-a delegacije grada, vojske, policije, BIA-e, udruženja, škola i političkih stranaka položile su vence na spomenik Oslobodiocima Vranja.

Predsednik vranjske skupštine, Slobodan Stamenković u svom govoru podsetio je na dešavanja koja su dovela do tragičnih sukoba svetskih razmera u kome je ugašeno preko 50 miliona života.

- Drugi svetski rat je pokrenuo čovečanstvo u novu katastrofu. Bezobzirnost sa kojom se ljudsko društvo suočilo pokazuje da su fašizam i nacizam bile glavne opasnosti po Svetski mir – rekao je Stamenković tom prilikom.

On je dodao da ne treba umanjivati značaj srpskog naroda koji je doprineo borbi protiv fašizma.

- Pred ovim spomenikom koji simboliše pobedu, slobodu i život danas odajemo dužnu poštu. Vranje je od 1941. do 1944. bilo anektirano od strane Bugarske.

Teror i okupacija trajali su do 7. septembra 1944. godine. Ove godine, pred ovim spomenikom, obeležavamo i 70 godina od oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu – rekao je Stamenković u svom obraćanju okupljenima.

Obeležavanje 9. maja završeno je počasnom paljbom vojske vranjskog garnizona.

Na našu otadžbinu te 1941. godine istovremeno se obrušilo gotovo 900.000 nemačkih, italijanskih, mađarskih, bugarskih i albanskih vojnika.

U ratnom vihoru najveće žrtve bili civili od kojih su mnogi svoje živote okončali u zloglasnim nacističkim logorima.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: