Vranje oprezno sa novom Vladom

Lokalne vesti - Ponedeljak 05.05.2014 - 09:41

Formiranje nove Vlade Srbije u Vranju je čekano sa zebnjom, a dočekano sa olakšanjem.

Ilustracija Ilustracija

Vlast (čitaj socijalisti) zadovoljni su što su i njihovi predstavnici u vladi, i nadaju se da će im to biti dovoljna garancija održanja vlasti ovde.

Opozicija se pak nada promenama baš zbog činjenice da SNS i SPS nemaju nikakav republički koalicioni sporazum koji bi bio eventualna smetnja menjanju stvari ovde.

Ključna reč gradonačelnika Antića danas je stabilnost, koja se mora, smatra on, uspostaviti i održati po svaku cenu. Nije ni čudo, za njega stabilnost znači očuvanje vlasti, što svakako nije mali ulog.

- Formiranje Vlade na nas može uticati pozitivno, da odradimo zacrtane poslove i da se situacija stabilizuje. Ulazak SPS-a u Vladu za Vranje ne mora ništa da znači, iako je to dobro. Očekujem korektan odnos nove vlade prema lokalnim zajednicama - kaže Antić.

Sa druge strane, SNS se sprema da preuzme vlast ovako ili onako, i svi njihovi planovi usmereni su u tom pravcu.

Postoji li mogućnost da u Vranju praktično sve stranke, pa i SNS, jednom u bliskoj budućnosti postanu vlast, da lokalni parlament ostane bez ijednog opozicionog odbornika?

- Trudio sam se iz petnih žila, ali je SNS rekao da neće sa nama. Imamo stabilnu koaliciju i ne očekujem promene. Uostalom, niko me iz SNS-a nije kontaktirao oko eventualnog ulaska u vlast - kaže Antić.  

Poslednji su u koaliciju sa socijalistima u vlast ušle ovdašnje demokrate, i prema nekim tumačenjima, imaju najviše razloga za brigu. Prijatelji su ih još pri ulasku u vlast opominjali - šta ako posle izbora dođe ferman iz Beograda i SNS se vrati u vlast, a vi u opoziciju? Ova mogućnost  DS u Vranju nije brinula tada, a čini se da ih ne brine ni sada.

- Sve zavisi od nas. Mi smo pritiske ovde i imali i imaćemo ih. Ali, ne treba zaboraviti da je SNS ovde sam izašao iz vlasti. I koliko ja znam, oni žele nove izbore, a ne vlast. Ali, izbori u ovom času?  Toliki zastoj, toliki napor, toliko novaca, a sve zbog čega, jer oni žele izbore? Ne smatram da je to realno - kaže gradski većnik i visoki funkcioner DS-a Perica Janković.

A opozicija praktično u Vranju ne postoji, pre svega zbog činjenice da je SNS pocepana na najmanje dve struje, što se ovih dana baš jasno vidi (pogledaj okvir).

Ostali su manje snage da bi ozbiljnije mogli da uzdrmaju decenijama građenu piramidu vlasti, ali nikako ne odustaju od te namere. Igor Andonov, šef vranjskog NDS-a, napominje da baš kao i njegov šef  Tadić, ne vidi svoju stranku u blizini SPS-a, što isključuje svaku saradnju sa tom partijom.

- SPS mora da ode u opoziciju na svim nivoima da bi se stvari u ovoj zemlji menjale. Činjenica da nema novog koalicionog sporazuma SNS - SPS govori da nova vlada nema nikakve obaveze prema lokalnim političkim dešavanjima.

Zato ja očekujem promene i ovde, i to brzo. Moja prva predviđanja su da će lokalnih izbora biti već na jesen - optimističan je Andonov.

I, na kraju, SNS. Ova stranka u Vranju ponovo je u procesu formiranja, i traži svoje mesto  pod političkim suncem, što je svakako plus za sve njihove protivnike.

Činjenica je da se povodom formiranju nove, njihove vlade oglasio samo narodni poslanik Dragan Nikolić.

- Na Vladi je velika odgovornost, mnogo se od nje očekuje i mnogo građana polaže nadu da će doći do korenitih reformi promena. Očekuju nas teške, bolne i dubinske reforme ali za tešku bolest su potrebni gorki lekovi.

Znam da će mnogi biti pogođeni merama koje će biti preduzete, ali očekujem da svi shvate realnost u kojoj se Srbija nalazi i da zbog budućnosti  prihvate ove mere kao jedino moguće i delotvorne.

Očekujem vrlo brzo, već na kraju 2014.godine, da vidimo svetlo na kraju tunela - kaže u svojoj pisanoj izjavi poslanik Nikolić.

Iako sva od floskula, ovakva izjava pokazuje da je Nikoliću jasno gde se ova zemlja kreće i da je spreman da uskoči u taj voz.

Za Povereništvo se tako šta ne bi moglo zaključiti, što je još jedan jasan pokazatelj da će situacija u Vranju pre ići ka smirenju, nego ka daljoj eskalaciji.

No, politika je to, neophodno je da vas, pored brzih nogu i suvog baruta, Bog ne ispušta iz vida.

Sve je otvoreno, i zato su sva rešenja moguća. Muka je samo u činjenici da je malo koje od njih ono pravo.

Saša Stojković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: