VRANJE: TROŠENJE PARA na videlo

Lokalne vesti - Četvrtak 12.10.2017 - 09:52

Grad Vranje je pripremio prvi model izveštaja o izvršenju budžeta na mesečnom nivou u koji uvid mogu da imaju i građani.

Transparentno trošenje para poreskih obveznika. Foto: OK Radio Transparentno trošenje para poreskih obveznika. Foto: OK Radio

U cilju što veće transparentnosti i otvorenosti ka javnosti, izveštaj obuhvata sve prihode i primanja, rashode i izdatke budžeta grada po mesecima, kao i njihov sumirani prikaz.

Prema najavama Ivana Stankovića, većnika za finansije, izveštaj će biti redovno objavljivan na zvaničnoj internet prezentaciji.

- U cilju transparentnosti rada Gradske uprave jednom mesečno će biti objavljivani izveštaji.

To će biti način da se vidi kako se troši novac, a i sami građani će moći da imaju uvid u to kako i na šta se troši novac iz gradske kase.

Mi i onako upoznajemo javnost  šta planiramo kada usvajamo budžet, u ovom slučaju podatke ćemo objavljivati svakog meseca
- kaže Stanković.

Ovo je nova praksa u radu Gradske uprave Vranje, koja je među prvima u Srbiji uspostavila ovaj model sa ciljem da doprinese podizanju nivoa informisanosti i uključenosti građana u upravljanju lokalnim finansijama.

Najveća prednost samog zveštaja, kako navode iz GU, jeste njegova prilagođenost građanima, jer su svi podaci prikazani na jednostavan i razumljiv način, kroz upotrebu grafikona i tabela radi lakšeg snalaženja.

Takođe, planirano je da ovi mesečni izveštaji budu dostupni i u štampanom formatu i distribuirani u prostorijama Gradske uprave, ali i šire.

Grad Vranje je ovu metodologiju razvio uz tehničku podršku Projekta reforme lokalnih finansija RELOF, koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SECO).
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: