Vranje za oduzeto zemljište duguje 40 miliona

Lokalne vesti - Petak 12.07.2013 - 00:25

Dugovanja Grada Vranje za privatno zemljište oduzeto kroz eksproprijaciju prelazi cifru od 40 miliona dinara.

Ilustracija Ilustracija

Veliki broj zahteva građana za isplatu vrednosti oduzetog zemljišta datira još iz osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, a mnoge  eksproprijacije i dalje su predmet sudskih sporova.  
 
Goran Đorđević, direktor Direkcije za izgradnju, kaže da se naknada za oduzeto zemljište građanima  isplaćuje na osnovu sudskih rešenja i prema utvrđenoj dinamici.

- To jeste opterećenje za budžet, ali ako gledamo pravdu ako neko nekome oduzme zemlju to treba da plati, što ranije nije rađeno.

Mi radimo užurbano i očekujem da kako se završavaju ovi sporovi pred sudom da ćemo brzo izaći iz toga.

Do sada smo na ime eksproprijacije isplatili 60 miliona dinara unazad godinu dana, a dugujemo još 43 miliona dinara - objašnjava Đorđević.

Prema njegovim rečima ima građana koji na naplatu čekaju i po tridesetak godina, mada je promenom zakona procedura pojednostavljena.

- Ranije su vrednost zemljišta u eksproprijaciji procenjivale brojne komisije i veštaci pa se to odugovlačilo u nedogled. Promenom zakona Uprava prihoda određuje vrednost zemljišta po zonama.

U prvoj zoni po kvadratu ona iznosi 33 evra. Najnižu cenu ima poljoprivredno zemljište – objašnjava Đorđević

On napominje da ovi imovinski sporovi ne zastarevaju i da je grad u obavezi da izmiri dugovanja građanima za preuzeto zemljište.

Račun Direkcije za izgradnju prošle nedelje bio je blokiran, a blokada je došla od privatnog lica za naplatu eksproprijaciju zemljišta iz davne 1965. godine.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: