Vranjska vlast zatvara ambulantu u Vlasu?!

Lokalne vesti - Sreda 15.01.2014 - 11:16

Vranje - Jedina zdravstvena stanica na području 22 sela u Poljanica odlukom moćnika iz Vranja vikendom ne radi.

Vlase ambulanta Vlase ambulanta

Ako se neko u petak razboli, već nakon što otkuca podne, na medicinsku pomoć ove ustanove može da računa tek u ponedeljak ujutro. Naravno, jedini uslov je da dotle preživi.

To bukvalno znači da onaj ko treba da dobije inekciju, to ne može da uradi u danima vikenda već mora da preskoči terapiju ili da ako baš mora, ode u Vranje, što u ovo zimsko vreme može da bude itekako nezgodno, pogotovo ako zaveje sneg ionako delimično urađen put, i pod uslovom da autobus radi?!

- Sve to nastalo je zbog napamet donete odluke neprikosnovene SPS vlasti u Vranju, koja, umesto da nešto uradi na poboljšanju uslova u poljaničkim selima, ona kao da želi njihov što skoriji nestanak, jer ovaj kraj je pasivniji iz dana u dan - kaže se saopštenju grupe građana pod nazivom “Inicijativa za opstnak i razvoj Poljanice” dostavljenom OK Radio.

Jedan od odgorčenih meštana objašnjava šta se ovih dana desilo, nakon dolaska lekarske komisije koja je utvrđivala šta i kako treba da radi Zdravstvena stanica Vlase.

Na čelu komisije bila je supruga jednog od čelnika vranjske opštine iz redova SPS.

- Odlukom uprave Doma zdravlja Vranje doneto je rešenje da   pacijentima Poljanice nije potrebna zdravstvena zaštita u dane vikenda i praznika, a da isti pacijenti ako im bude potrebna zdravstvena zaštita idu za inekcije ili preglede u Vranje, a ako nema autobusa ili zimi zbog snega ne mogu da odu kod lekara isti ostanu bez zdravstvene zaštite.

Zabranili su sestrama da špricaju bez lekara vikendom, ne smeju po zakonu bez lekara. Šta reći, kad podaci govore da vikendom bude po 100 pacijenata.

Iz službe su dve medicinske sestre i dva spremača prebačena na rad u ambulanti u Gornjoj čaršiji iako se ista ambulanta nalazi na 500 metara od Doma zdravlja u Vranju, a ZS u Vlasu su zatvorili vikendom i praznikom.

Biće zatvorena i ambulanta u Mijovcu do daljnjeg – kaže naš ogorčeni sagovornik.

Ovakav presedan nije zabeležen u istoriji zdravstva Poljanice - navode nam u razgovoru brojni žitelji koji su se okupili ispred ambulante - da pacijenti vikendom nemaju zdravstvenu zaštitu.

Za poslednjih 30 godina to se nikada nije dešavalo, a po predanju i od osnivanja Zdravstvene stanice 1967. godine.

Jedan od mlađih sagovornika kojih je sve manje u Poljanici koja ima oko 3000 stanovnika reezignirano kaže da je jedino rešenje u iseljavanju, da je bolje napusrtiti hektare imanja pod livadama i šumama i otići u Beograd ili Voijvodinu kao građevinski radnik.

- Rešio vranjski Dom zdrvlja država da iseli i to nešto  mladih što je ostalo u Poljanici. Svi koji su otišli boklje žive od nas -. kaže mladić sa svojih 26 godina.

Ima i onih radikalnijih koji traže konkretne akcije, blokade puta, upozorenja, odlazak u Beograd ispred Ministrastva zdravlja, traženje pomoći od Aleksandra Vučića.

- Ako ne vrate stari režim rada neko može da ostane bez života. Pratićemo situaciju, bude li neko umro, takva odluka može da se tretira kao ubistvo, ma koliko smešno i banalno zvučalo.

Narod u Poljanici do sada je samo ćutao i kada su ukunuli zubnu službu, ginekologa, II smenu, drugog lekara, kao da je nekom to odgovaralo da izumre zdravstvo, a sa njime i žitelji Poljanice – kaže jedan od njih.

Dušan Đorđević

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: