Vredi li Bora deset puta manje od Ace?

Lokalne vesti - Utorak 04.03.2014 - 11:18

Za ovogodišnju manifestaciju „Borina nedelja“ u Vranju grad će izdvojiti manje od milion dinara, umesto skoro sedam miliona koliko je tražila Književna zajednica.

Pejović i Stanković Pejović i Stanković

Naime, na sednici Gradskog veća razmatran je plan Književne zajednice za organizaciju manifestacije, ali su članovi Veća zaključili da iz budžeta ne može biti izdvojeno više od jednog miliona, što je sedam puta manje od projektovane cifre.

 – Književna zajednica je gradskoj upravi dostavila ceo plan organizacije sa finansijskim proračunom koji je neprihvatljiv za gradski budžet.

Ovih dana imaću niz sastanaka na tu temu sa urednikom Književne zajednice Miroslavom Mihailovićem i gradskim pravobraniocem, pa ćemo se i detaljno dogovoriti oko organizacije.

Stav gradskog rukovodstva je da „Borina nedelja“ svakako treba da se održava – kaže gradska većnica za kulturu Nela Dimitrijević.

Urednik književne zajednice „Borisav Stanković“ Miroslav Cera Mihailović šokiran je najnovijom odlukom Gradskog veća i kaže da sa odobrenom svotom novca manifestacija skoro da ne može da se organizuje.

– Da bi „Borina nedelja“ bila organizovana onako kako bi trebalo i kako priliči gradu, potrebno je blizu sedam miliona.

Sve ispod toga odraziće se na kvalitet manifestacije. Ako su NIN-ove, Andrićeve i Vasko Popa nagrade po 10.000 evra, zašto i Borina nagrada ne bi bila toliko?

S obzirom da imamo tri različite nagrade, trebalo bi da visina glavne bude bar polovina od navedenih cifara.

Dakle, da bi se svi programi odradili na način na koji treba da se odrade, to je ta cena – kaže Mihailović i dodaje da će Književna zajednica manifestaciju organizovati onako kako je planirala, a da će finansijski problem biti rešen na drugačiji način.

– Ako Aco Pejović vredi 20.000 evra, onda je potpuno razumljivo da Bora Stanković i manifestacija njemu posvećena vrede 20 puta manje.

To je smešno i uvreda, a na kraju i odnos grada prema kulturi.

To odlično pokazuje odnos gradske vlasti prema manifestaciji, Bori Stankoviću i njegovom delu – kaže na kraju Cera Mihailović.

Ovogodišnja “Borina nedelja” biće održana od 23. do 29. marta, a prema planu Književne zajednice gradonačelnik Vranja Zoran Antić trebalo bi da bude počasnik predsednik Organizacionog odbora.

Aleksandar Aca Stojković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: