Vučiću ORDEN Eparhije vranjske

Lokalne vesti - Subota 12.06.2021 - 22:13

Manastir Prepodobnog Prohora Pčinjskog obeležava 950 godina postojanja i sedam vekova od upokojenja kralja Milutina, koji ga je u 14. veku obnovio.

Vučiću orden Eparhije vranjske Prepodobni Prohor Pčinjski FOTO: G. Mitić/OK Radio Vučiću orden Eparhije vranjske Prepodobni Prohor Pčinjski FOTO: G. Mitić/OK Radio
Tim povodom će u toj, i od Hilandara starijoj svetinji, biti održana i svečana akademija.
 
- Manastir je u 1070. godine izgradio vizantijski car Roman Diogen IV u znak zahvalnosti što mu je starac Prohor, tokom lova u dolini Pčinje, prorekao da će postati car - ispričao je deo predanja portparol Eparhije vranjske sveštenik Dalibor Jović.
 
On je za Tanjug naveo da će manastir, koji je spreman za obeležavanje velikog jubileja, za godinu dana pomerenog zbog pandemije, posetiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Porfirije, kao i 15 arhijereja SPC i ostalih pomesnih crkava.
 
Kako je rečeno u Eparhiji, arhijerejsku liturgiju od 9:00 služiće patrijarh Porfirije, dok će svečana akademija početi u podne.
 
Svečanost bi trebalo da bude prilika i da predsedniku Srbije bude dodeljen orden Eparhije vranjske Prepodobni Prohor Pčinjski.
OK Radio, Tanjug

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
O-stoja
13.06.2021. , 09:01
Manastir je izgradjen 1057.godine