Zakopane RATNE SEKIRE: Postignut DOGOVOR između Knaufa i ekoloških aktivista u Surdulici

Lokalne vesti - Sreda 03.11.2021 - 13:56

Juče je stavljena tačka na višegodišnji sukob između rukovodstva Fabrike Knauf insulaton u Belom Polju i građana Surdulice, koje predstavljaju članovi Udruženja građana „Udahni duboko“.

Predstavnici kompanije Predstavnici kompanije "Knauf", domaćini susreta FOTO: OK Radio
Mimo drugih radikalnih primera u Srbiji, kojih je u poslednje vreme na pretek, Surduličani su u ponedeljak, na civilizovan način, zajedno seli, jedni drugima predočili probleme i u obostrano tolerantnoj atmosferi, zakopali ratne sekire.
 
- Sve što smo 2019. obećali građanima i rukovodstvu opštine Surdulica, završićemo u datim rokovima i maksimalno odgovorno, vas ćemo o tome redovno informisati, a u maju naredne godine ponovo ćemo se sastati – rekao je Branislav Popović, direktor Knaufa na kraju razgovora, a sa suprotne strane usledio je odgovor: „A mi ćemo vas dosledno pratiti i upozoravati“.
 
Kako je došlo do ovog zanimljivog, ali nadasve obostrano korisnog zaokreta?
 
Nezadovoljni kvalitetom vazduha u gradu i okolini i otpadnim vodama iz "Knaufa", građani Surdulice i ekološka udruženja, poslednjih godinu dana, pokrenuli su više akcija koje su u javnosti stvarale ni malo prijatan utisak. 
 
Onda su ekolozi predložili, a rukovodstvo "Knaufa" prihvatilo inicijativu da predstavnici dve suprotstavljene strane, sednu jedni naspram drugih i da se, svako sa svojim argumentima, pogledaju u oči.
 
Šta više, agendu sa šest tačaka za razgovor, predložili su gosti, a rukovodstvo "Knaufa" tom predlogu nije ni dodalo, ni oduzelo ništa. 
Kompaniju „Knauf insulation“ su predstavljali:
Tihomir Civkaroski, generalni direktor za zemlje Balkana, Kipar i Maltu;
Branislav Popović, direktor fabrike u Surdulici;
Stefan Kostić, menadžer proizvodnje;
Bojan Petronijević, menadžer procesa i kvaliteta; 
Toni Spiridonov, menadžer inženjeringa i 
Dragan Antić, advokat.
 
Predstavnici Udruženja građana „Udahni duboko“ bili su: 
Stojan Ivković, predsednik;
Stanojko Stanisavljević, potpredsednik; 
Žaro Mitić, Miriljub Ivanović i Miomir Trajković, članovi Udruženja i
Mihajlo Jović, advokat iz Niša.
 
Dva tima, dve „šestorke“ na „visokom nivou“, predvodili su Tihomir Civkaroski, generalni direktor "Knauf insulatuon" za Balkan, Kipar i Maltu, sa Branislavom Popovićem, direktorom fabrike u Surdulici, s jedne, i Stojan Ivković, predsednik Udruženja građana“Udahni duboko“ sa druge strane.
 
Usledila je neverovatno korektna i argumenovana rasprava, sa velikom dozom tolerancije i poštovanja suprotne strane.
 
- Ovu tehnologiju imamo samo mi na svetu
 
Ona je poslednja reč tehnike i zato se mi takmičimo sa velikim svetski proizvođačima, a da pri tom, u celom sistemu, pa dakle i u fabrici u Surdulici, strogo poštujemo propise i standarde EU – bio je ubedljiv direktor Civkaroski.
 
- Za nas su vaša merenja problematična, ali smo došli da se dogovorimo zarad svih građana Surdulice
 
Ovaj dogovor mora da bude prekretnica i nova faza u našim odnosima – uzvratio je Stojan Ivković, predsednik Udruženja građana.
 
Sa druge strane je stigao odgovor da sva merenja "Knaufa", verifikovana od struke, pokazuju da oni ne prekoračuju zakonom propisane vrednosti.
 
- Naš je osnovni zahtev da u vazduhu koji udišu građani Surdulice nema fenola i toga se nikada nećemo odreći – usledila je nova replika „zelenih“.
 
Recimo na kraju da su predstavnici "Knaufa" bili ubedljivi u stavu da poslednja merenja obavljena u septembru pokazuju da u fabrici nema povećanih koncentracija štetnih materija.
 
Takođe su istakli da su tri poslednje kontrole vazduha, na dimnjacima i u krugu fabrike, pokazale da su svi parametri značajno ispod dozvoljenih, te da rad fabrike u Surdulici ne ugrožava životnu sredinu.

Foto Galerija

Predstavnici Udruženja građana "Udahni duboko"

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Stanko
03.11.2021. , 19:29
Jedino u Vranju niko ne može DIV da kontrolise da li ima filtere za preciscavanje.Svaki dan mirisi na cigarete se sire oko DIV-a. Sklanjamo decu, skupljamo ves,zatvaramo prozore..., cudi me samo zasto svi cute.Ulica Mose Pijade,zgrade preko puta Div-a, vrtic da me spominjemo, ugusise nas...ekoloski sve.