Zaštitnik građana: Vranjanci MEŠAJU NADLEŽNOSTI, najviše se ŽALE na Parking servis

Lokalne vesti - Utorak 25.08.2020 - 12:12

Gradsko veće je na svojoj prvoj sednici upoznato sa Izveštajem o radu Zaštitnika građana Grada Vranja za 2019. godinu.

"Parking servis uglavnom postupa po preporukama Ombudsmana FOTO: OK Radio
U izveštaju lokalnog Ombudsmana se navodi da je tokom prošle godine ovoj instituciji upućeno 899 pritužbi, od kojih 101 pisanim putem, a 798 usmenih.
 
Većina ovih pritužbi nisu u nadležnosti lokalnog, već republičkog Ombudsmana, kaže Danijela Milosavljević, portparol Gradskog veća.
 
- One se odnose, recimo, na probleme nasilja u porodici i rada pravosudnih organa, tako da se lokalni Ombudsman bavio sa 145 slučajeva iz svoje nadležnosti.
 
Jedan deo se odnosi na rad lokalne samouprave, a drugi na rad lokalnih javnih preduzeća i ustanova – kaže Milosavljević i dodaje da je Gradsko veće izveštaj i rad Zaštitnika građana ocenilo odličnom ocenom.
 
Prema ovom izveštaju, najveći broj pritužbi građana je na račun JP „Parking servis“.
 
- Sa ovim javnim preduzećem je uspostavljena korektna saradnja, te je rukovodstvo preduzeća postupalo po preporukama Ombudsmana.
 
Ujedno, to je jedan od dobrih primera poštovanja preporuka lokalnog Zaštitnika građana – kaže gradska većnica.
 
Lokalni Ombudsman, inače, po zakonu, izriče preporuke i mere koje nemaju izvršnu moć.
 
Načelno, dodaje Milosavljevićeva, kod svih pritužbi je prisutan problem dokazivanja, jer je često nemoguće pribaviti neophodne dokaze, zbog čega je određeni broj postupaka obustavljen.
 
Prema zakonskim odredama, Izveštaj Ombudsmana ne razmatraju organi lokalne samouprave već se samo upoznaju sa njim, tako da će ovaj za 2019. godinu biti predstavljen i odbornicima lokalne Skupštine na narednom zasedanju.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: