ZC VRANJE: Još 60 NEUGOVORENIH radnika!

Lokalne vesti - Utorak 16.02.2016 - 12:28

U Zdravstvenom centru (ZC) Vranje ostao je još 61 od stotinak neugovorenih radnika koje je iza sebe ostavio bivši direktor Uroš Trajković.

Sa jednog od protesta neugovorenih radnika FOTO A. Stojković Sa jednog od protesta neugovorenih radnika FOTO A. Stojković

Prema podacima koje je menadžment ZC dostavio na zahtev OK portala, među neugovorenima (reč je o radnicima čije zaposlenje nije bilo predviđeno kadrovskim planom, pa samim tim nisu planirana državna sredstva za njihove plate) najviše je nemedicinskih radnika 44, potom 12 lekara i pet medicinskih tehničara.

- Namera je da preostale ugovaramo sukcesivno u skladu sa dinamikom odlaska iz ustanove lekara, tehničara i administrativnih randika u penziju ili odlaska na neki drugi način.

Takođe, očekujemo usvajanje novog Kadrovskog plana koji bi trebao da nam omogući nova zapošljavanja nakon odobrenja Komisije za zapošljavanje Ministarstva zdravlja
- kaže upravnik Opšte bolnice Zvonimir Đorđević.

Preporuka Ministarstva zdravlja iz jula 2014. godine upućena RFZO predviđala je da za popunjavanje prirodnog odliva kadrova nije potreban konkurs, već da se ta mesta popunjavaju na osnovu kadrovskog plana zdravstvenih ustanova.

Međutim, izvori OK portala iz bolnice kažu da je problem u tome što ZC Vranje zapravo nema kadrovski plan, odnosno postupa po zastarelom dokumentu iz 2013. godine.

Uporedo, ide priča da novi kadrovski plan i ne može da bude usvojen dok se ne sprovede deoba ZC na Opštu bolnicu i Dom zdravlja, pa da ih samim tim ustanova i ne može donositi.

- Ugovoren je samo medicinski kadar, nemedicinski je na ledu i ne vidim kako će menadžment naći rešenje za njih pre deobe.

Neće taj problem uskoro biti rešen tim pre što zbog procesa deobe nemaju kadrovske planove
- kaže izvor OK portala iz bolnice.   

Za dve i po godine, koliko aktuelni menadžment sa Vladimirom Stamenkovićem na čelu vodi ovu ustanovu, u penziju je otišlo 66 zaposlenih.

U Domu zdravlja nije došlo do primanja novih radnika jer postojeći kadrovski plan to zabranjuje. Zato oni koji su otišli nisu mogli ni biti zamenjeni novoprimljenima, niti su na njihova mesta mogli doći neugovoreni.

- U bolnici je situacija drugačija jer je u sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti kadrovski plan dozvoljavao obnovu kadra, ali samo kada je reč o lekarima i medicinskim tehničarima.

To nam je omogućilo da u bolnici ugovorimo odnosno zaposlimo sedam  neugovorenih lekara i 21 medicinskog tehničara, dakle ukupno 28 belih mantila, tačno onoliko koliko ih se penzionisalo
- kaže Đorđević.

Podsećanja radi, problem tzv. „neugovorenih ranika“ u ZC Vranje datira iz 2012. godine kada su voljom Uroša Trajkovića, ranijeg direktora ZC Vranje, neposredno uoči lokalnih izbora zaposlena 92 radnika na određeno vreme, bez neophodne saglasnosti Ministarstva zdravlja.

To je tada zvanično potvrdila i Filijala Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) u Vranju.

Trajković je u periodu od 19. marta do 9. aprila 2012, u vreme predizborne kampanje (koju je njegov URS vodio pod sloganom „stop partijskom zapošljavanju“) prema podacima RFZO primio 19 osoba koje su prvi put zasnovale radni odnos na određeno vreme u ZC, a sa 73 lica obnovio ugovore o radu na određeno vreme.

Navodno je pare koje mu je država preko ovog državnog fonda odobravala za kupovinu lekova, gaza, zavoja, špriceva i drugog sanitetskog materijala koji bi trebao biti besplatan za pacijente, trošio na zapošljavanje ljudi iz stranke u ZC i njihove plate.

Posle njegovog odlaska sa funkcije direktora, novi menadžment operisao je brojkom od 101 neugovorenog radnika.

Većina njih dugo nije primala nikakvu zaradu, da bi im se potom povremeno isplaćivale linearne plate.

Trajković je u međuvremenu je oslobođen prvostepenom presudom Osnovnog suda u Vranju za nenamensko trošenje para iz državnog budžeta na napred pomenuti način.

Ipak, ova presuda po žalbi tužilaštva ukinuta na višoj instanci pa mu se u Vranju trenutno ponovo sudi za istu stvar.

Pred Višim sudom u Vranju vodi još jedan postupak protiv odgovornih lica u ZC Vranje, protiv Trajkovića, ali i protiv osoba iz sadašnjeg rukovodstva.

Reč je o parničnom predmetu po tužbi RFZO za naknadu štete zbog neizvršenje odluke po zapisnicima o nenamenskom trošenju.

Nezvanično, ta šteta se samo po jednoj tužbi procenjuje na oko 80 miliona dinara, a postoji i druga na preko 100 miliona dinara.

Dejan Dimić
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: