Zlatanović o govoru vranjskog kraja

Lokalne vesti - Četvrtak 21.01.2016 - 20:42

Profesor Momčilo Zlatanović, doktor filologije i neumorni sakupljač jezičkog blaga južne Srbije, učestvovaće na velikoj naučnoj konferenciji „Selo na jugu Srbije“ koja se 21. i 22. januara održava u Vranju.

Zlatanović se već 40 godina bavi istraživačkim radom; Foto: OK Radio Zlatanović se već 40 godina bavi istraživačkim radom; Foto: OK Radio

Profesor Zlatanović će na ovom naučnom skupu govoriti prvog dana o lokalnim govorima u selima vranjskog kraja.

Konferencija će se problematikom sela na jugu Srbije baviti iz najrazličitijih aspekata, a najavljeno je učešće velikog broja eminentnih stručnjaka iz više oblasti vezanih za najavljenu temu.

Pored Zlatanovića, na dvodnevnom skupu će govoriti i akademici prof. dr Radenko Krulj, prof. dr Mladen Bodiroža, prof. dr Rade Biočanin i mnogi drugi.

Prof. dr Radenko Krulj će govoriti o obrazovanju i vaspitanju u funkciji održanja sela i gradova u Srbiji.

 

Krulj je inače najpoznatiji kao socijallistički kadar sa Kosova, iz Kosova polja, a ovaj stručnjak jedno vreme bio je i rektor univerziteta u Prištini, ali ga je za samo nekoliko nedelja smenio naslednik Jagoš Zelenović.

Konferencija će svečano biti otvorena u četvrtak, 21. januara pozdravnim govorima domaćina, nakon kojih će biti emitovani film o Vranju i odlomak iz „Koštane“ Bore Stankovića.

 

U radnom delu konferencije, koji se prvog dana održava u zgradi Pedagoškog fakulteta, učestvuje desetoro stručnjaka iz Vranja koji se na različite načine bave problematikom vezanom za selo.

Momčilo Zlatanović je univerzitetski profesor u penziji i najveći autoritet u oblasti lokalnog govora juga Srbije.

Već 40 godina se bavi istraživačkim radom, najviše vazanim za narodno pesništvo i leksikografiju.

Momčilo Zlatanović rođen je kod Vranja, 1934. godine. Srpski je leksikograf, sakupljač narodnih umotvorina Južne Srbije i vranjskog kraja, književnik i profesor univerziteta u penziji.

Rođen je u porodici doseljenika iz Crne Trave, iz bratstva Radovinci.
 
Završio je Gimnaziju „Bora Stanković“ u Vranju 1954. godine, a potom i  Višu pedagošku školu u Nišu – Grupa za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost, dve godine kasnije.

Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Skoplju, na Grupi za istoriju književnosti naroda Jugoslavije (1958), gde je i doktorirao (1973) s tezom „Istorijske pesme vranjskoga kraja“.

Od 1960. je profesor i prosvetni savetnik u Vranju.

Radio je kao nastavnik srpskohrvatskog i ruskog jezika u Pasajnu, kod Gnjilana, potom u Ekonomskoj školi i Gimnaziji u Gnjilanu.
 
Godinama predaje teoriju književnosti, narodnu književnost i metodiku srpskohrvatskog jezika i književnosti na višim školama u Vranju.

Potom je, od 1993. godine do penzionisanja 2001., profesor narodne književnosti i retorike na Učiteljskom fakultetu u Vranju, na kome je osam godina bio i prodekan za naučnoistraživački rad (1993 - 2001).

Po penzionisanju dve godine predaje narodnu književnost na Filozofskom fakultetu u Nišu.

 


Zlatanović se bavi narodnim pesništvom, leksikografijom, metodikom nastave književnosti i drugim oblastima nauke i kulture. Piše i kratku prozu.

 

Zlatanović je i autor svojih "Sabranih dela", a i izdavač ovog kapitlanog izdanja u deset tomova su ”Vranjske knjige“ posle čak dve godine pripremanja ovog poduhvata.

Zoran S. Nikolić, urednik ”Vranjskih knjiga“ rekao je na promociji ovog zaista fascinantnog izdanja da u srpskim naučnim književnim krugovima vranjska lirika zauzima mesto koje je pripadalo lirskim pesmama iz zbirki Vuka Karadžića.

Vukašin Obradović, vlasnik ”Vranjskih kniga“ kazao je da ovo delo predstavlja riznicu istorije i tradicije, koja će biti dalja smernica književnicima istraživačima ovog kraja.

Sam autor profesor Momčilo Zlatanović rekao je da je vranjski kraj dao više srpskoj lirici nego jedna Šumadija.

Zlatanović je otkrio podatak da se zbirka pesama koju je izdao davne 1967. godine nalazi u američkoj Kongresnoj biblioteci.

Konferenciju „Selo na jugu Srbije“ organizuju Grad Vranje, Pedagoški fakultet Univerziteta u Nišu i Društvo za narodno prosvećivanje ,,Svetionik" iz Kragujevca.


Ovaj tekst objavljen je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije u okviru projekta "Kulturni katapult". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Ministarstva.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: