Marlon Brando je sve smislio: Raj u Pacifiku i letovanje bez komaraca

Zivot i stil - Ponedeljak 10.06.2019 - 13:26

Letovalište koje je bilo u vlasništvu Marlona Branda, danas je raj za goste koji mogu priušte noćenje od 3.700 evra.

Raskošni luksuz na rajskom ostrvu za minimum 3.200 funti po noć Raskošni luksuz na rajskom ostrvu za minimum 3.200 funti po noć
Smešteno na koralnom ostrvu usred Pacifika, Brando je jedno od najluksuznijih eko-letovališta na planeti. Verovatno nikada ne biste pomislili da se ovde razvijaju nove tehnologije.
 
Letovalište na Tetiaroi - atolu severno od Tahitija - otelotvorenje je ekskluzivnosti - najjeftinije noćenje u dvosobnom bungalovu košta 3.700 evra.
 
Nekada u vlasništvu holivudske legende Marlona Branda koji je žarko želeo da letovalište postane ekološko utočište, danas se razvilo u sklonište za bogate i slavne koji žele odmor bez griže savesti - znaju da njihov odmor manje zagađuje planetu.
 
Dok neki letovalište otpisuju kao „ostrvo za liberalnu elitu" - nedavni gosti bili su Bijonse i Barak Obama - aktuelni vlasnik Ričard Bejli tvrdi da je ono blizu da postane „samoodrživo" i „neutralno" kada je u pitanju emisija ugljen-dioksida.
 
Struja u kompleksu, na primer, stiže iz solarnih panela i biogoriva od kokosovog ulja, dok se otpadne vode koriste za održivo navodnjavanje.
 
Sistem hlađenja u letovalištu koristi „razmenjivač toplote" koji uzima veoma hladnu morsku vodu sa 900 metara ispod površine Pacifika kako bi rashladio pijaću vodu i vazduh koji kruži kompleksom.
 
Budući da rashladni sistem radi uglavnom na vodeni pritisak, on troši vrlo malo energije.
 
„Često se misli da održivost nije u skladu sa luksuznom ponudom na tržištu ugostiteljskih usluga, ali Brando dokazuje da je to moguće", kaže profesor Grejem Miler, koji drži predavanja iz održivosti u poslovanju na Univerzitetu u Sariju.
 
Ali, naravno, posetioci Branda moraju prvo da lete do Tahitija, a potom da pređu na još jedan „20-minutni let do raja", tako da je njihov ugljenički otisak i dalje pozamašan.
 
Malo je verovatno i da će dobrostojeće goste ujedati komarci, zbog programa sterilizacije koji je smanjio populaciju komaraca na Tetiaori za najmanje 95 odsto.
 
Tokom programa koji vodi doktor Erve Bosin sa Instituta Luj Malarde, uzgajaju se i puštaju u svet mužjaci komaraca koji ne ujedaju. Oni su zaraženi virusom Volbakija koji divlje ženke - koje ujedaju - čine sterilnim.
 
U zemljama kao što su Australija, Kolumbija i Kina, u toku su slične inicijative - cilj im je da se iskorene bolesti kao što su Deng i Zika.
 
Ali malo je zemalja postiglo stepen uspeha kao Tetiaroa. Broj komaraca na ovom ostrvu trenutno je toliko nizak da „tim naprosto više uopšte ne hvata divlje ženke", prema rečima Frenka Marfija, izvršnog direktora Društva Tetiaroe, nevladine organizacije koja nadgleda program sterilizacije.
 
„Program je toliko uspešan da su lokalne vlasti odlučile da finansiraju mnogo veću ustanovu za uzgoj koja može da omogući širenje programa i na druga pacifička ostrva", kaže on.
 
Komarci nisu jedine napasti na čijem istrebljenju radi Društvo Tetiaroe. Pacovi predstavljaju veliki problem za ekosistem na atolu.
BBC News, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: