Britanija nije neprijatelj Srbije

Nacionalne vesti - Utorak 21.07.2015 - 17:07

Britanski ambasador u Srbiji Denis Kif ocenio je da je poziv članovima Predsedništva BiH da dođu u Beograd pokazatelj posvećenosti Vlade Srbije pomirenju.

Denis Kif, treći s leva, prilikom posete Vranju. Foto: Slađana Tasić Denis Kif, treći s leva, prilikom posete Vranju. Foto: Slađana Tasić

Diplomata iz Velike Britanije je poručio da rezolucija o Srebrenici predstavlja vrstu komemoracije i podrške žrtvama na svim stranama.

On je, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, opisao kao "teorije zavere" kritike u medijima protiv Velike Britanije u kojima je ta zemlja proglašavana za istorijskog neprijatelja srpske države, a koje su intenzivirane u toku rasprave o britanskom predlogu rezolucije o Srebrenici.

- Mislim da je zaista sada na Rusiji da objasni zbog čega su stavili veto na dokument koji je bio i neka vrsta komemoracije i podrške za žrtve na svim stranama, i koji naglašava potrebu da međunarodna zajednica zajedno radi na sprečavanju genocida u budućnosti -  rekao je Kif.

On je istakao da je britanska politika prema Srbiji bila i ostala konzistentna i ukazao da Velika Britanija podržava politiku reformi u Srbiji, usmerenu ka prijemu u Evropsku uniju, kao i pozitivnu ulogu koju Srbija igra u procesu pomirenja i boljih odnosa na Balkanu.

- Zbog toga smo podržavali odluku premijera Aleksandra Vučića da prisustvuje komemoraciji u Potočarima. Bili smo šokirani napadom koji su na njega sproveli neki ljudi - istakao je Kif.

Povodom medijskih spekulacija da je napad na premijera u Potočarima organizovao jedan od penzionisanih agenta britanskog MI6, Kif je rekao da ne želi da komentariše "sumanute teorije zavere".

Kif je odbacio i ocene da predlog rezolucije o Srebrenici nije bio dovoljno prodiskutovan u Ujedinjenim nacijama pre nego što je iznet na Savet bezbednosti i podvukao da je taj dokument prošao proceduru koja je u UN uobičajena.

Upitan da prokomentariše pismo koje je predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio britanskoj kraljici Elizabeti u kojem ju je zamolio da posveti pažnju rezoluciji o Srebrenici, ambasador je odgovorio da je predsednik slobodan da piše pisma i da ništa više ne može da kaže povodom toga.

Kako je naglasio, dobra vest je poseta članova Predsedništva BiH Beogradu.

- Premijerov poziv članovima Predsedništva BiH je veoma važan i pokazatelj je posvećenosti srpske vlade pomirenju i boljim odnosima na Balkanu - podvukao je ambasador.

Kif je, takođe, rekao da Velika Britanija podržava otvaranje prvih poglavlja u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom, kako je istakao, na bazi istinskog napretka.

-Vidimo ono što je urađeno, još puno toga treba da bude urađeno i to nije jednostavno. Ali podržavamo otvaranje poglavlja za Srbiju čim ona bude spremna- zaključio je britanski ambasador u intervjuu za RSE.

B92,OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: