Ambasada SAD: Okrivljeni priznali delo, a niko nije osuđen na zatvor?

Nacionalne vesti - Sreda 15.11.2017 - 07:59

Ambasada SAD saopštila je da podržava vladavinu prava, ali da traži da pravda bude zadovoljena i u slučaju napada na zgradu te ambasade u februaru 2008. godine.

Ambasada: Teško je shvatiti presudu Ambasada: Teško je shvatiti presudu

“Primili smo na znanje presudu koju je danas doneo Viši sud u Beogradu.

Teško je shvatiti da je bilo potrebno devet godina da bi se stiglo do presude u slučaju koji je povezan sa imovinskom štetom od skoro pola miliona dolara i sa smrću jedne osobe“ navodi se u saopštenju ambasade.

Ambasada SAD navodi i da je teško shvatiti da je „konačni ishod da nijedan od sedmoro optuženih, od koji je četvoro u prisustvu pravnih zastupnika priznalo da su učestvovali u ozbiljnom prekršaju, nije osuđen na zatvorsku kaznu“.

U reakciji nakon presude kojom su četvorica okrivljenih osuđeni na uslovne kazne zbog bacanja kamenica na zgradu Ambasade SAD, podseća se i da je prema međunarodnom pravu zemlja domaćin odgovorna da štiti strana diplomatska predstavništva.

„Podsećamo da se srpska policija povukla sa svojih uobičajenih punktova u blizini Ambasade SAD, samo nekoliko trenutaka pre napada. Oni koji su odgovorni za taj korak nikada nisu za to odgovarali“, stoji u saopštenju.

Ambasada SAD napominje da se još ne postupa po optužnici koji je Tužilaštvo podnelo protiv pet optuženih policijskih oficira u maju.

Podsetmo Insajder je u julu mesecu otkrio da je ta optužnica podignuta 20. aprila i da je sudu upućena 8. maja.

Prema navodima Višeg suda optužnica protiv pet policjskih generala još je u sudu u fazi preispitivanja. Sud može da je potvrdi nakon čega bi krenulo i suđenje, ili da je vrati tužilaštvu na dopunu i preciziranje.

Insajder, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: