Bez Vučića, Dačić pobeđuje Nikolića

Nacionalne vesti - Sreda 27.07.2016 - 14:34

Ako bi izbori za predsednika Srbija bili sada raspisani, Aleksandar Vučić bi pobedio u prvom krugu, a svi ostali kandidati koji se pominju kao mogući takmaci u predsedničkoj trci daleko su iza njega, pokazuje danas objavljeni rezultati istraživanja javnog mnjenja koje prenosi "Danas".

Svi, osim Vučića bi čekali drugi krug; Foto: FoNet/N. Đorđević Svi, osim Vučića bi čekali drugi krug; Foto: FoNet/N. Đorđević

Kada je reč o poverenju u lidere političkih stranaka, Aleksandar Vučič ima skoro deset puta veći rejting od drugoplasiranog - Ivice Dačića, dok se na istom nivou kreću gotovo svi lideri opozicionih stranaka, kao i aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

To je za "Danas" izjavio Marko Uljarević, direktor istraživanja javnog mnjenja u Ipsos stratedžik marketingu.

- Vučića, prema rezultatima tog istraživanja, oko 30 odsto građana spontano navodi kao političara u kog imaju najviše povjerenja, a prema ovom indikatoru njegov maksimalni rejting je išao preko dva miliona građana.

Drugoplasirani je Ivica Dačića, predsednik Socijalističke partije Srbije, koji beleži čak osam do deset puta niži rejting od Vučića - tri do četiri odsto, dakle nešto više od 200.000 građana njega navodi kao političara kom najviše veruju.

Sve ostale lidere stranaka, a tu su i Rasim LJajić, predsednik SDPS, Boris Tadić, predsednik SDS, Bojan Pajtić, lider demokrata, Saša Radulović, lider pokreta Dosta je bilo, kao i aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić, svega jedan do dva odsto građana vide kao političare kojima se najviše može verovati - ističe Marko Uljarević.

Prema njegovim rečima, jako mali broj građana spontano navodi Vuka Jeremića i Sašu Jankovića, zaštitnika građana, kao političare kojima se najviše može verovati.

- Za razliku od poverenja, drugi indikator - utisak građana o ličnostima pokazuje nešto drugačije brojke.

Tako, oko 45 odsto građana Srbije ima pozitivno mišljenje o Vučiću, dok je Vuk Jeremić specifična ličnost u kontekstu merenja podrške jer nije lider nijedne stranke a i važi za kandidata koji je otvoren za sve kategorije glasača - i one sa leve i za one sa desne strane.

On je dobro pozicioniran na centru. Nema stranačku infrastrukturu iza sebe koja je jako važna na izborima.

Događaji vezani za izbor Generalnog sekretara UN-a su ga vratila u epicentar naše javnosti, i sada oko 24 odsto građana ima pozitivno mišljenje o njemu.

Na trećem mestu je Ivica Dačić sa 22 odsto.

Kada je reč o Saši Jankoviću, njegov rejting varira u zavisnosti od njegovih aktivnosti, ali može se reći da stoji na poziciji oko 15 odsto.

Da bismo pouzdano govorili o njihovim rejtinzima na predsedničkim izborima moramo sačekati da stranke predlože svoje kandidate ili otvoreno podrže neku od ličnosti o kojima smo govorili jer bez infrastrukture i konačne liste kandidata ne možemo sa preciznošću zaključiti kakav rezultat bi na tim izborima ostvarili nestranački kandidati - zaključuje Uljarević za list "Danas"

Đorđe Vuković, programski direktor Cesid, kaže da su predsednički izbori i dalje daleko i da je teško u ovom trenutku reći koliko bi ko od potencijalnih kandidata osvojio.

Ipak, može se poći od pozitivnih i negativnih mišljenja građana o kandidatima, iako i tu postoji mogućnost da neko ima visok nivo pozitivnih poena, ali slab rezultat na izborima.

- Vučić bi sasvim sigurno bio najbolji kandidat kada je reč o procentima koje je bi osvojio. Međutim, on je više puta rekao da se neće kandidovati.

U toj situaciji, pretpostavljam da bi Nikolić bio kandidat SNS, ili pak neko drugi iz te stranke.

U svakom slučaju, u drugom krugu bi kandidat SNS imao najveće šanse za pobedu.


Osim Nikolića, u drugi krug mogu ući i Dačić, Šešelj ili zajednički kandidat opozicije kojeg bi podržale DS, SDS i DJB ili neka nestranačka ličnost - kaže Vuković.

Prema njegovim rečima, Dačić nije ozbiljan kandidat naspram Nikolića u drugom krugu.

Dačić, kako kaže, možda bi mogao da ima od sedam do 12 odsto u prvom krugu, jer stranka ima široku i jaku infrastrukturu.

Šešelj, prema Vukovićevim procenama, ne može do 25 odsto u drugom krugu jer "nema koga da sabere", odnosno ostale stranke opozicije teško da bi ga podržale.

Tadić, kako procenjuje Vuković, nema više harizmu koju je nekada imao i više nije lider opozicije, a uz to njegova stranka je u koaliciji jedva prešla cenzus.

Kada je reč o opozicionom kandidatu, Vuković navodi da je pitanje da li bi u drugom krugu SRS, DSS i Dveri pristale da daju podršku kandidatu kojeg bi podržale DS, SDS i DJB, jer je, kako kaže, opozicija međusobno suprotstavljenija od stranaka vladajuće koalicije.

On ukazuje i na mogućnost da DJB koji je u uzlaznoj liniji možda odluči da ima svog kandidata.

- Kandidat proevropske opozicije bi morao da nađe teme i političke poruke koje su prihvatljive svima, kao što je na primer uspostavljanje pravne države ili borba protiv korupcije.

To bi možda trebao da bude neko ko nije stranačka ličnost. U tom slučaju bi imao veće šanse, a možda bi mogao da privuče i glasače DSS i Dveri i možda radikala - kaže on.

Na pitanje kakve su šanse Vuka Jeremića i Saše Jankovića na predsedničkim izborima, Đorđe Vuković odgovara da je moguće da se oni pojave i da bi takav tip ličnosti imao veće šanse u odnosu na trenutne lidere opozicije.

On dodaje da o Jeremiću pozitivno mišljenje ima deo takozvane mlade desnice odnosno poklonika Dveri, ali i da deo glasača vladajuće koalicije ima pozitivno mišljenje o Saši Jankoviću iako je on u nekoliko navrata prošao kroz "toplog zeca" naprednjaka.

On zaključuje da je veoma dug put od pozitivne percepcije do dobijanja glasova i da nekada ni podrška koju stranke pružaju kandidatima u drugim krugu nije plodotvorna, jer glasači nisu na dugme.
 

Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: