"BiH neće priznati Kosovo, ja imam pravo na stav"

Nacionalne vesti - Subota 13.10.2018 - 11:48

Sarajevo -- Član Predsedništva BIH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić rekao je da je njegov stav da Kosovo vidi kao nezavisnu državu izazvao određenu "gužvu" u BG.

Otvoreno i pitanje državne granice sa Srbijom FOTO: Al Jazeera Otvoreno i pitanje državne granice sa Srbijom FOTO: Al Jazeera
Ponavlja da je to njegov stav i da na njega ima pravo "svidelo se to nekome ili ne".
 
"Bosna i Hercegovina, s obzirom na konstituciju Predsedništva BiH, neće sigurno priznati Kosovo", istakao je Komšić u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.
 
On je, međutim, konstatovao da BiH ima obavezu da barem nešto u međuvremenu uradi kako bi olakšala komunikaciju svojih državljana i "građana i građanki Kosova". 
 
"Kad je već to Srbija uradila, nema nikakvog razloga da mi to ne uradimo. Ali očigledno ovde u BiH ima mnogo ljudi, pogotovo u politici, koji bi da budu veći katolici od samog pape", rekao je Komšić. 
 
Na pitanje kako će sarađivati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, budući da BiH sa Srbijom ima otvoreno pitanje državne granice, Komšić kaže da to ima i sa Hrvatskom. 
 
"Mi poštujemo i Hrvatsku i Srbiju i očekujemo isto od njih. Ako bude takvog stava, ako to bude takav nastup i takav odgovor iz Zagreba i Beograda sarađivaćemo odlično, verujte", poručuje Komšić. 
 
On kaže i da ne želi bilo kakvu vrstu konflikta, niti zategnutih odnosa, ali da se neke stvari moraju poštovati. 
 
"Mora se poštovati ova zemlja, moraju se poštovati njene granice, mora se poštovati naše dostojanstvo kakvi god da smo", zaključio je Komšić. 
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je ranije povodom izjave Komšića da je za njega Kosovo nezavisno, da je ponekad bolje prećutati i da želi odgovorno da gradi odnose sa BiH. 
 
"Želim da na odgovoran način pristupam izgradnji odnosa u regionu i odnosa sa BiH. Bolje je ponekad prećutati. Manje štete u budućnosti", ukazao je Vučić. 
 
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić na izjavu Komšića da je za njega Kosovo nezavisna država rekao je da Bosna i Hercegovina nije priznala Kosovo i ako članovi Predsedništva ne poštuju teritorijalni integritet Srbije treba da znaju da narušavaju prijateljske odnose i da će izazvati recipročnu reakciju.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: