Crveni alarm: Tropski dani u Srbiji

Nacionalne vesti - Subota 18.07.2015 - 11:30

Za vikend i tokom iduće sedmice na području Srbije biće veoma toplo vreme sa temperaturom i do 39 stepeni, upozorava RHMZ. Aktivan crveni meteo-alarm.

Meteo-alarm za nedelju 19. jul (Screenshot RHMZ) Meteo-alarm za nedelju 19. jul . Foto: Screenshot RHMZ Meteo-alarm za nedelju 19. jul (Screenshot RHMZ) Meteo-alarm za nedelju 19. jul . Foto: Screenshot RHMZ

U Srbiji će danas biti pretežno sunčano i veoma toplo vreme sa najvišom dnevnom temperaturom vazduha od 34 do 38 stepeni, a najtoplije će biti u nedelju sa maksimalnom temperaturom u većini mesta od oko 39 stepeni.

Samo danas posle podne, uz lokalni razvoj oblačnosti, postoji mala verovatnoća za kratkotrajni pljusak i grmljavinu u severnim i jugozapadnim krajevima.

Jutarnja temperatura vazduha kretaće se od 16 do 25 stepeni, a vetar će biti slab, promenljiv.

I u Beogradu će danas biti pretežno sunčano i veoma toplo vreme sa slabim vetrom, promenljivog pravca, jutarnjom temperaturom vazduha od 25, a najvišom dnevnom od 38 stepeni.

U Srbiji će, prema izgledima vremena za sedam dana, do 25. jula, biti sunčano i veoma toplo vreme sa temperaturama vazduha znatno iznad prosečnih vrednosti.

Samo u nedelju i ponedeljak, uz lokalni razvoj oblačnosti, moguća je pojava kratkotrajnih pljuskova i grmljavina uglavnom u planinskim predelima.

Crveni meteo-alarm oznacava vrlo opasno vreme, da se mogu očekivati opasne pojave takvog inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova, kao i pratiti savete koje daju nadležne službe.

Lekari savetuju izbegavanje sunca u najtoplijem delu dana, kao i češće uzimanje tečnosti i konzumiranje lagane hrane.

Takođe je važno ošenje adekvatne odeće i obuće, boravak u hladovini, uzimanje voća i povrća, odmor i oprez na kupalištima i u saobraćaju.

Srčani bolesnici i osobe koje se preterano znoje trebalo bi da se čuvaju i vode računa o svom zdravlju i koriste pravovremeno svoju terapiju.

I iz Auto moto saveza Srbije apeluju na vozače zbog visokih dnevnih temperatura budu oprezni i da za duža putovanja koriste rane jutarnje ili kasnije popodnevne sate, da prave češće pauze u vožnji i koriste više osvežavajućih napitaka.

Na put krećite isključivo odmorni, zbog mogućih nepredviđenih zastoja u saobraćaju, koji su karakteristični baš za ove dane kada je saobraćaj pojačanog inteziteta, dodaje se u saopštenju AMSS.

Juče je za podrucje cele Srbije na snazi bio narandžasti meteo-alarm.

Narandžastim meteo-alarmom označava se opasno vreme, a prognozirane su opasne vremenske pojave takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova, kao i pratiti savete koje daju nadležne službe.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: