Da li bi Tači trebalo da podnese ostavku?

Nacionalne vesti - Nedelja 28.06.2020 - 14:28

Podizanje optužnice ukazalo je na pitanje da li bi kosovski predsednik Hašim Tači trebalo zbog toga da podnese ostavku, prenosi Gazeta Ekspres.

Još dugo će se lomiti koplja FOTO: Getty Images Još dugo će se lomiti koplja FOTO: Getty Images
Politički analitičari i kosovski pravni stručnjaci pokušali su da daju odgovor na to pitanje, ali to će svakako biti pitanje oko koga će se još dugo lomiti koplja.
 
Betim Musljiu iz KIP kaže da, uprkos činjenici da Ustav ne obavezuje Tačija da podnese ostavku, da bi bilo neprikladno da Kosovo vodi lider koji je optužen za ratne zločine.
 
Politički analitičar Ramuš Tahiri misli drugačije. Kako navodi Gazeta Ekspres, Tahiri smatra da bi ostavka predsednika trebalo da dođe nakon što optužnicu potvrde Specijalna veća Kosova sa sedištem u Hagu.
 
Hašim Tači će se danas obratiti kosovskoj javnosti posle obelodanjivanja optužnice i svi na Kosovu nestrpljivo iščekuju njegov stav po ovom pitanju.
 
Ukoliko Tači podnese ostavku, bio bi to treći put da kosovske vlasti ostaju bez najviših zvaničnika zbog optužbi vezanih za ratne zločine. Ramuš Haradinaj je, prethodno, u dva navrata podnosio ostavke na mesto premijera, zbog suđenja pred Haškim tribunalom i istrage tužilaštva Specijalnog suda.
 
Specijalno tužilaštvo suda za ratne zločine Oslobodilačke vojske Kosova predalo je veću ovog tribunala predlog optužnice, kojim se nekadašnji politički lider OVK Hašim Tači i šef njegove tajne policije Kadri Veselji terete za ubistvo 100 osoba, kao i za niz drugih nedela.
 
Iako detalji ove optužnice nisu obelodanjeni, još krajem 2017. godine bilo je jasno da je tužilaštvo novog suda sa sedištem u Hagu pokrenulo istragu protiv političkog lidera OVK i komandanta tajne policije, ali bez objavljivanja bilo kakvih detalja te istrage.
Kosovo online, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: