Da li je EU za ovo spremna: Ukidaju vize za građane Kosova

Nacionalne vesti - Četvrtak 13.09.2018 - 11:07

Evropski parlament danas je sa 420 glasa "za" podržao otvaranje pregovora o liberalizaciji viza za građane Kosova.

Foto Thinkstock Foto Thinkstock
Izvestilac za liberalizaciju, poslanica Tanja Fajon je pred početak glasanja rekla da je Kosovo ispunilo sve uslove i pozvala poslanike EP da podrže liberalizaciju viza.
 
Posle odluke EP, treba da počnu razgovori sa zemljama članicama EU kako bi se u daljem postupku o tome konačno izjasnili ministri unutrašnjih poslova zemalja članica EU. U ime EU razgovore sa zemljama članicama EU će voditi Tanja Fajon.
 
Prvobitno je bilo predviđeno da se glasanje o liberalizaciji viza za Kosovo u Evropskom parlamentu obavi tokom oktobra, ali su neke parlamentarne grupe zatražile da se o tome glasa na septembarskom zasedanju, saopštio je Odbor EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE).
 
Za usvajanje liberalizacije viza je potrebna kvalifikovana većina ministara unutrašnjih poslova EU.
 
Evropska komisija je 18. jula ove godine saopštila da je Kosovo ispunilo svih 95 uslova i predložila je Evropskoj uniji da liberalizuje vizni režim za gradjane Kosova, koji jedini u regionu još ne mogu da i putuju bez viza u zemlje Šengen zone.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: