Dačić: Britanija da nas informiše o rezoluciji

Nacionalne vesti - Utorak 09.06.2015 - 19:54

Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da u narednim danima očekuje odgovor od Velike Britanije o namerama u vezi s najavljenom rezolucijom o Srebrenici.

Šef srpske diplomatije Šef srpske diplomatije

Dačić je, odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija, rekao da je zamolio britanskog ambasadora Denisa Kifa da Velika Britanija informiše Srbiju o svojim namerama, imajući u vidu da tekst eventualne rezolucije nije još poznat i da u narednim danima očekuje odgovor.

"O ovome još nisu započete konsultacije u UN i SB. Savet bezbednosti je veoma značajno telo sa svojim procedurama i treba imati u vidu da se nikad nije desilo da nešto što je predloženo u izvornom bude na kraju usvojeno", ukazao je Dačić.

On je podsetio da Srbija nije članica SB, ali da je veoma zainteresovana za to pitanje.

Upitan da li je rezolucija vrsta pritiska na Srbiju, Dačić je rekao da prvo treba videti šta u toj rezoluciji piše.

"Još nemamo predloge sa njihove strane. Mi smo otvoreni za sve razgovore”, rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić je naveo da je Srbija protiv toga da se godišnjice zločina zloupotrebljavaju u političke svrhe, a da je apsolutno nesporno odavanje počasti žrtvama bilo kog zločina, tako i zločina u Srebrenici.

"Mi očekujemo da se na isti takav način svet odnosi i prema zločinima koji su počinjeni nad srpskim narodom", podvukao je Dačić.

Britanija priprema rezoluciju za usvajanje u UN kojom će 11. jul biti proglašen za dan sećanja na više od 8.000 Bošnjaka koje su srpske snage ubile 1995.
Tekst rezolucije još se dogovara

Šta će biti njen sadržaj još se, kažu u ambasadi Velike Britanije, dogovara sa partnerima.

"Nadamo se da će rezolucijom biti odata počast žrtvama genocida u Srebrenici i svima onima koji su patili na svim stranama u ratu i da će ohrabriti dalje korake ka pomirenju i boljoj budućnosti za Bosnu i Hercegovinu. Ova godišnjica je, takođe, prilika za celu međunarodnu zajednicu da izvuče pouke iz jednog od najtužnijih trenutaka u istoriji UN i da naglasi našu odlučnost da se angažujemo na sprečavanju genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina", saopšteno je iz ambasade Velike Britanije.

11. jul i podsećanje na zločin u Srebrenici svake godine izaziva buru, ne samo u regionu već i zemljama Evropske unije.

Holandska vlada je 2002. godine podnela ostavku posle izveštaja da njihovi vojnici nisu sprečili ubistvo više od osam hiljada Bošnjaka.

"Vidimo već da su pojedine zemlje koje se nalaze u Savetu bezbednosti podržale rezoluciju kao što je SAD. Dakle Britanija jeste u SB i kao takva ona naravno uvek ima svoju težinu, ali naravno SB je takođe jedno telo koje iziskuje različito balansiranje. Prema tome, sasvim sam sigurna da će tekst rezolucije izazvati veliku debatu i da naravno posledica zavisi od onog finalnog teksta koji bi potencijalno bio usvojen", kaže Aleksandra Joksmović iz Centar za spoljnu politiku

Nevladina organizacija Žene u crnom predaće u četvrtak predsedniku, premijeru i parlamentu pismo u kome zahtevaju da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici.

b92

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: