Dačić: Neizvestan sastanak u Parizu, nećemo dozvoliti da nas vuku za nos

Nacionalne vesti - Subota 08.06.2019 - 11:09

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je neizvesno da li će 1. jula u Parizu biti održan najavljeni sastanak zvaničnika Beograda i Prištine i predočio da ga neće biti ako ne bude šanse da dođe do nekog popravljanja stanja, "ako takse ne budu ukinute".

"Barem nemoj da misle da smo glupi" FOTO: D. Ristić/OK Radio
Prema Dačićevom uverenju, sigurno je da Angela Merkel i Emanuel Makron neće dozvoliti da ih za "nos vuče Ramuš Haradinaj".
 
"Ni mi nećemo dozvoliti da nas vuku za nos", izjavio je novinarima Dačić, posle posle razgovora sa ministarkom spoljnih poslova Južne Koreje Gang Gjong Hva.
 
Kako je obrazložio, ako neko Srbiju "vuče za uši svih ovih decenija", ne treba da misli da su njeni predstavnici glupi.
 
"Ako nas već vuku za uši svih ovih decenija, barem nemoj da misle da smo glupi", rekao je Dačić.
 
Mi smo za kompromis, ali ako druga strana neće, mi nećemo protiv naših državnih i nacionalnih interesa, poručio je Dačić.
 
On je precizirao da Srbija ne želi nastavak dijaloga dok Priština ne ukine takse.
 
Dačić smatra da se u međunarodnim krugovima sada "verovatno traga za formulom" šta će da dobije da bi to uradila, "što je potpuno neverovatna činjenica".
 
Prema njegovom mišljenju, posle toliko besmislenih zahteva koje je kosovska strana upućivala, potpuno je jasno šta se dešava.
 
Mi želimo da se iznađe rešenje. Nije na nama. Neka pokažu da li žele ili ne žele. Očigledno neki ne žele. Rešiće silne probleme širom sveta, a ne mogu da ubede Ramuša Haradinaja. Pa ko će još u to da poveruje, naglasio je Dačić.
 
Govoreći o predstojećoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) posvećenoj Kosovu, on je naglasio da će sigurno biti obeležena raspravom o nedavnim događajima i hapšenjima na severu, kao i povređivanju dvojice službenika UNMIK.
 
To će svakako izazvati polemiku među članicama Saveta bezbednosti, rekao je Dačić.
 
On smatra da će sednica, koja će se održati na 20. godišnjicu donošenja Rezolucije 1244, biti i prilika da se vidi šta je urađeno i koji su problemi, "a oni su i dalje veliki".
 
Albanska strana želi politiku svršenog čina i unilateralne akte. Zato i kažu da nemaju šta da pričaju sa nama. Oni žele da Srbija prizna Kosovo i nijednom rečju ne pominju kompromis, ukazao je Dačić.
 
Govoreći o odnosima sa Korejom, Dačić je istakao da Srbija želi njihov dalji razvoj, i političkih, kulturnih i drugih, a posebno ekonomskih, kako bi iz te zemlje u Srbiju došlo još investitora.
 
Naša molba Koreji je i da zadrži svoj uravnoteženi, uzdržani i umereni pristup kada je reč o Kosovu. Prethodne administracije su priznale Kosovo, ali nisu uspostavile diplomatske odnose, podsetio je Dačić.
 
On je istakao i da je Koreja bila uzdržana na glasanju o prijemu Kosova u Interpol i Unesko.
 
Gang Gjong Hva je potvrdila da će njena zemlja zadržati dosadašnji uravnotežen stav o Kosovu, naglašavajući da se nada da će se dijalogom naći rešenje za to teško pitanje i što je pre moguće postići sveobuhvatni sporazum.
 
Ona je, govoreći o ekonomskoj saradnji sa Srbijom, naglasila da je u poslednje vreme interesovanje korejskih kompanija u velikom porastu i da je proširenje saradnje moguće na obostranu korist.
 
Dačić i Gang su razgovarali i o tragediji u Budimpešti, kada su stradali korejski turisti. Za telima osmoro stradalih se još traga, pa je i Srbija na svom delu Dunava angažovana na njihovom pronalaženju.
N1 info, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: