Dva bloka politike Kosova: "Ratno krilo" i "Koalicija mira"

Nacionalne vesti - Sreda 17.05.2017 - 11:16

Politička scena na Kosovu podeljena je od sinoć u dva bloka - jedan čine partije koje su proizišle iz "ratnog krila" i koji čini koalicije Demokratske partije Kosova (DPK), Alijanse za budućnost Kosova (ABK), Inicijativa za Kosovo (IK) i devet manjih partija a drugi blok, koalicija "mira" čine Demokratski savez Kosova (DSK), Alijansa za novo Kosovo (ANK) i inicijativa "Alternativa".

Politička scena Kosova podeljena u dva velika bloka FOTO: ksgov.net Politička scena Kosova podeljena u dva velika bloka FOTO: ksgov.net

Prethodno je lider DSK Isa Mustafa uspeo da ubedi predsednika ANK Bedžeta Pacolija da uđe u predizbornu koaliciju i da time ozbiljno ugrozi primat DPK.

DPK, koju vodi donedavni predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, je iz straha da više neće biti prva stranka na Kosovu, sinoć između 23.00 i ponoći odlučila da uđe u koaliciju sa ABK i IK i da mesto premijera prepusti lideru ABK i nekadašnjem komandantu Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramušu Haradinaju.

Kada se pogledaju brojevi, DPK bi sa sedam manjih stranaka, a bez ABK i IK morala da se zadovolji drugim mestom, pa je zbog jače koalicije bila primorana da pristane na zahtev do sada opozicione ABK da njen lider Ramuš Haradinaj bude kandidat za premijera Kosova.

Ako se pogledaju rezultati poslednjih izbora, koalicija DPK, ABK i IK sa ostalih devet partija imala bi oko 100.000 glasova više od koalicije DSK i ANK i prema ocenama analitičata ta struja je siguran pobednik prevremenih parlamentarnih izbora, koji će biti održani 11. juna.

Pokret Samoopredeljenje nije sklopilo nikakvu predizbornu koaliciju i po svemu sudeći ostaje "treća politička stranka na Kosovu".

Predsednik Kosova Hašim Tači do stupanja na funkciju bio je predsednik DPK, koja je sada u koaliciji sa Haradinajem.

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: