Epidemijska situacija klizi u nepovoljnu, raste broj pacijenata na bolničkom lečenju

Nacionalne vesti - Četvrtak 19.08.2021 - 13:25

Nekoliko dana uzastopno više od hiljadu novozaraženih koronavirusom - ozbiljan signal da epidemijska situacija u Srbiji klizi u nepovoljnu.

FOTO: Getty Images FOTO: Getty Images
Vakcinacija trećom dozom preporuka je za sve građane kojima je prošlo 6 meseci od primanja druge doze.
 
U domove zdravlja i na Beogradski sajam već dolaze zainteresovani za treću dozu, koji su prethodno dobili obaveštenje od E-uprave. Nadležni podsećaju da samoinicijativno ne bi trebalo da se dolazi na te punktove.
 
Član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je za RTS da bi u toku ove nedelje morala da bude održana sednica Kriznog štaba. "Ne mogu ništa da tvrdim, ali očekujem da hoće", dodao je Kon.
 
Na pitanje koje mere bi sada mogle da uspore širenje virusa, Kon kaže da nema važnije mere od vakcinacije.
 
"Imamo situaciju da smo usporili i istovremeno imamo i pogoršanje i događaje koji su epidemiološki vrlo loši, a to je povratak turista i početak školske godine i formiranje kolektiva svih, čak i velikih radnih, i u takvoj situaciji imunizacija je apsolutno na prvom mestu", poručuje Kon.
 
Prof. dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je za RTS da većina onih koji su primili dve doze još ima dovoljnu količinu imuniteta, ali da je sada prilika da još više ojačaju imunitet.
 
Napominje da u populaciji od 12. do 17. godine je vakcinisan samo jedan procenat, a od 18. do 30. nešto malo manje od 10 odsto.
 
Prof. dr Tanja Jovanović, virusolog, članica Kriznog štaba ukazuje da su kliničke studije pokazale da su vakcine vrlo efikasne i protiv novih varijanti, ali da je potrebna mnogo veća količina antitela da bismo neutralisali virus. 
 
Prema posldnjem preseku od posledica infekcije koronavirusom u Srbiji je preminulo šestoro ljudi, testirano je 12.818 uzoraka i potvrđeno 1.497 novih slučajeva zaraze.
 
Na bolničkom lečenju su 894 pacijenta, a 30 ih je na respiratorima.
 
U Srbiji je od početka epidemije testiran 4.858.071‬ uzorak, registrovano je 736.313‬‬ slučajeva zaraze, zvanično su prijavljena 7.183 smrtna ishoda od kovid-19, a stopa smrtnosti je 0,98 odsto.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: