“Godišnje otpuštati po 30.000 ljudi”

Nacionalne vesti - Ponedeljak 25.08.2014 - 07:33

Glavni ekonomista Svetske banke Lazar Šestović ocenio je da je neophodno da se u Srbiji iz javnog sektora u naredne tri godine godišnje otpušta 30.000 ljudi i smanji plate u tom sektoru.

(Foto: capital.ba) (Foto: capital.ba)
On je pojasnio da je to neophodno kako bi se deficit budžeta smanjio sa sedam na 2,5 odsto.
 
- Kod države radi 800.000 ljudi, a imamo ukupno 1,7 miliona zaposlenih. Takav odnos je neprirodan i neodrživ. Na sve to, u javnom sektoru je mnogo onih koji primaju po nekoliko plata, koje su dosta veće nego kod privatnika - ocenio je Šestović u intervjuu za “Blic”. 
 
On je dodao da je preporuka Svetske banke da se smanjenje penzija ostavi za kraj fiskalnih mera i da se prvo krene od smanjenja plata u javnom sektoru.
 
- Smanjenje penzija jeste najlakše ali prvo treba smanjiti zarade u javnom sektoru, ali ne linearno. Potrebno je uraditi detaljnu alanizu koeficijenata kojih ima nekoliko stotina, zatim analizu zarada, osnovica kojih ima sedam, osam, načina plaćanja- kazao je Šestrović.
 
 
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: