"Hrvatska ne blokira put Srbije u EU"

Nacionalne vesti - Četvrtak 19.12.2019 - 13:03

Beograd -- Odlazeći ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota rekao je u intervjuu za Novi magazin da Hrvatska ne blokira Srbiju na putu ka Evropskoj uniji.

Ipak, ima još otvorenih pitanja FOTO: Thinkstock Ipak, ima još otvorenih pitanja FOTO: Thinkstock
"Mi smo čvrsto odlučili, i to je odluka Sabora od pre nekoliko godina, da bilateralna pitanja izmedju pojedinih zemalja ne smeju biti prepreka pregovaračkom procesu. Ako se pogledaju poglavlja koja je Srbija otvorila, videćete da Hrvatska ni u jednom nije blokirala Srbiju", rekao je Bakota za Novi magazin.
 
On dodaje da između dve zemlje, čiji su odnosi često od ključnog značaja za region, ima još puno otvorenih pitanja, te da je Hrvatska u potpunosti usredsređena na njihovo rešavanje.
 
"Trenutno srpsko-hrvatski odnosi, kao i odnosi svih susednih zemalja, posebno na Jugoistoku Evrope, u jednom su podosta intenzivnom i dinamičnom razdoblju u kojem se pokušavaju rešiti otvorena pitanja. Što se tiče hrvatske strane, mi dajemo podršku zemljama Jugoistočne Evrope na njihovom evropskom putu", kazao je Bakota za Novi magazin i dodao:
 
"Uostalom, to jesu preduslovi, prema strategiji EU o proširenju. Pojedini iskoraci u nečemu što se nije rešavalo više od dve decenije zaista mogu biti blagodatni za odnose među ljudima, privrednu i kulturnu saradnju, ali i da pomognu Srbiji na njenom evropskom putu", kazao je Bakota.
 
Određene pomake Bakota primećuje na planu zaštite manjina, i dodaje da je, što se tiče hrvatske manjine u Srbiji, jedan od problema politička zastupljenost i eventualni garantovani mandati.
 
Nije, navodi, zadovoljan ishodom susreta međuvladinih komisija oko pitanja nestalih osoba.
 
"Bez obzira na nacionalnost ili državljanstvo, obaveza je i Srbije i Hrvatske da zajednički rešimo pitanje nestalih osoba. To je bitno zbog porodica koje više od 25 godina traže svoje nestale", smatra on.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: