Ko je u izveštaj ubacio - međusobno priznanje?

Nacionalne vesti - Četvrtak 16.06.2022 - 12:10

U tekstu izveštaja Evropskog parlamenta o Srbiji, koji je ove nedelje usvojen na sednici Odbora za spoljne poslove, nalazi se i "međusobno priznanje"

FOTO: M. Lahousse FOTO: M. Lahousse

Naime, u izveštaju se nalazi poziv Srbiji i Kosovu da postignu sporazum o normalizaciji odnosa “zasnovan na međusobnom priznanju”.

 

Deo rečenice o međusobnom priznanju nije bio u nacrtu izveštaja, već je dodat preko amandmana koji je podneo Lukas Mandl, poslanik Evropske narodne partije (EPP).

 

Mandl je poslanik u evropskom parlamentu od 2017. godine, a član je Austrijske narodne partije, koju je do prošle godine predvodio Sebastijan Kurc.

 

Nacrt izveštaja napisao je u aprilu izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik, takođe poslanik EPP.

 

U njemu se pominjao samo sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, što je naknadno izmenjeno Mandlovim amandmanom.

 

Ovaj amandman podržali su i poslanici drugih grupa, uključujući socijaldemokrate i zelene.

 

Mandl je u okviru amandmana takođe dopunio poziv da se sprovedu svi prethodni dogovori, pozivajući da to bude urađeno “u dobroj veri i blagovremeno”.

 

Lukas Mandl je, inače, jedan od evropskih poslanika koji se intenzivnije bavi ovim regionom.

 

On je napisao nacrt Rezolucije o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu, koja je usvojena u Evropskom parlamentu u decembru, navodi portal "European Western Balkans."

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: