Komandant Kfora: Rezolucija 1244 je naša Biblija

Nacionalne vesti - Utorak 12.06.2018 - 09:08

Rezolucija 1244 je naša Biblija, i mi smo ovde na osnovu 1244 i dok je ona na snazi ništa se u osnovi neće promeniti, rekao je komandant Kfora Salvatore Kuoči. On je ocenio i da je bezbednosna situacija na čitavom Kosovu mirna i stabilna i da u tom pogledu nema većih razlika između juga i severa Kosova.

Salvatore Kuoči FOTO: Facebook Salvatore Kuoči FOTO: Facebook
"Nema znakova ili dokaza o bilo kakvom riziku ili nekom nasilnom događaju za bilo kog građanina na Kosovu. Međutim, ako bude bilo kakvog upozorenja za narušavanje bezbednosne situacije, Kfor je spreman da preduzme sve mere da bi Kosovo bilo sigurno", rekao je Kuoči u emisiji "Slobodno srpski" emitovanoj na RTK 2.
 
On je, govoreći o brojnim incidentima u proteklih mesec dana u kojima su žrtve bili Srbi i njihova imovina, kazao da je situacija za sada pod kontrolom, kao i da Kfor procenjuje da li su ovi slučajevi etnički motivisani ili ne.
 
Prema njegovim rečima, ti događaji ne predstavljaju pretnju za bezbednost Kosova, iako doprinose povećanju tenzija.
 
"Mi računamo na svakoga u regionu da pokaže umerenost, zato što je u ovom trenutku veoma značajno da ne bude eskalacije u tom smislu. Do sada sve je bilo u redu, tako da ne želimo da bilo koji incident bude korišćen ili zloupotrebljen da bi povećao tenzije", rekao je Kuoči.
 
Ne učestvujemo u istrazi o ubistvu Olivera Ivanovića
 
Upitan o rešavanju ubistva lidera građanske inicijative "Sloboda, pravda, demokratija" Olivera Ivanovića, on je rekao da Kfor ne učestvuje u njoj, ali da je spreman da to učini ukoliko se to zatraži od te vojne misije.
 
Kako je ocenio, u bezbednosnom smislu za čitav region je veoma važno da se ovo ubistvo rasvetli.
 
"Mislimo da je od velike važnosti da se pronađu počinioci ovog ubistva, pošto je to nešto što bi trebalo rešiti zbog bezbednosti čitavog regiona i da se takođe garantuje sprovođenje i funkcionisanje zakona i na severu Kosova", rekao je Kuoči i dodao da bi bilo značajno da Beograd i Priština rade zajedno na rešavanju tog slučaja.
 
Upitan da prokomentariše slučaj izgradnje magistralnog puta u blizini Manastira Visoki Dečani i kakva će reakcija KFOR-a biti ako se nastavi sa gradnjom puta, Kuoči je kazao da se to trenutno ne dešava i da čitava Međunarodna zajednica, a ne samo KFOR, rade na tome.
 
Govoreći o nameri Prišitne da transformiše Kosovske bezbednosne snage u Oružane snage Kosova, Kuoči je ocenio da bi to trebalo da se dogodi putem ustavnih promena, kao i da će Kfor, ukoliko dođe do te transformacije putem zakona, a ne i kroz reformu ustava, preispitati svoju misiju.
 
"To će biti predmet odluke Severnoatlantske komisije. To je politički nivo i to će se desiti na nivou NATO-a. Rezolucija 1244 je naša biblija, i mi smo ovde na osnovu 1244 i dok je ona na snazi ništa se u osnovi neće promeniti", rekao je Kuoči.
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: