Korona virus: U Srbiji 55 obolelih, operacije samo za hitne slučajeve

Nacionalne vesti - Ponedeljak 16.03.2020 - 12:26

Većina zaraženih je dobro, ali su na respiratorima dve osobe u Novom Sadu .

Registrovano još sedmoro zaraženih FOTO: EPA-EFE Registrovano još sedmoro zaraženih FOTO: EPA-EFE
U Srbiji je registrovano još sedmoro zaraženih korona virusom, a ukupan broj obolelih u zemlji je 55, objavljeno je na sajtu ministarstva zdravlja.
 
"Tri osobe se nalaze u kućnoj izolaciji sa lakšom kliničkom slikom, dok su četiri osobe zadržane na bolničkom lečenju, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja", navodi se na sajtu.
 
U Srbiji je u nedelju proglašeno vanredno stanje kako bi se uspostavila kontrola nad širenjem zaraze.
 
Škole i vrtići su zatvoreni, a stariji od 65 godina ne bi trebalo da napuštaju domove.
 
Virus se proširio na 148 država. Zaraženo je više od 169.000 ljudi. Do sada se oporavilo oko 77.000, a umrlo više od 6.500 ljudi.
 
Od pojave virusa u decembru, u Kini je bilo zaraženo 80.860 ljudi, ali se opiravilo 67.749 osoba, pa je broj obolelih u ovoj zemlji sada 9.898.
 
Oko 3.000 je u teškom stanju.
 
Vanredno stanje
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da je u Srbiji uvedeno vanredno stanje kako bi se sprečilo širenje korona virusa.
 
Granice će biti zatvorene za sve sem za državljane Srbije, diplomate i strance sa boravišnom dozvolom.
 
Oni koji ulaze u zemlju moraće da budu u izolaciji od 14 do 28 dana, u zavisnosti od toga iz koje zemlje dolaze. Policija će kontrolisati da li se samoizolacija poštuje.
 
Vlada Srbije organizovaće dostavljanje namirnica starijim građanima, a plaćanje računa za januar, februar i mart biće odloženo.
 
Preporučeno je svima da, ukoliko je to moguće, rade od kuće.
 
U Beogradu će ugostiteljski objekti raditi skraćeno, od 8 do 20 časova, a svi sportski objekti biće zatvoreni.
 
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da, ukoliko se preporuka Vlade da stariji građani ostaju u kućama ne poštuje, nijedna mera Vlade Srbije neće doneti rezultate.
 
Ona je dodala da "ukoliko bude i dalje bilo ovoliko ljudi na ulicama" može biti uveden i policijski čas.
 
Kakva je situacija u Srbiji?
 
Dva pacijenta u Novom Sadu su na respiratorima, dok su ostali zaraženi korona virusom u stabilnom stanju, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar za Radio-televiziju Srbije.
 
U referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirana je 301 osoba.
 
Ministar zdravlja je rekao će zdravstvene ustanove primati samo hitne slučajeve, kao i da se odlažu sve operacije koje nisu hitne.
 
"Sve operacije koje mogu da čekaju, biće odložene, kao i kontrolni pregledi. Onkološki bolesnici koji su na zračnoj i hemioterapiji nastavljaju lečenje po planu, jer spadaju u grupu životno ugroženih pacijenata", rekao je Lončar.
 
Ukoliko se broj pacijenata poveća, osim infektivnih klinika, pacijenti sa korona virusom biće smeštani u bolnicu Dragiša Mišović u Beogradu, Zemunsku bolnicu, na bivšu hirurgiju u Nišu, kao i na hirurgiju za plućne bolesti u Novom Sadu, dodao je on.
 
I domovi zdravlja će raditi po specijalnom režimu, a svim receptima se produžava rok.
 
"Pacijenti će moći da odu u apoteku i dobiće lekove", rekao je Lončar.
 
Ministar je najavio i uvođenje tri nove telefonske linije za psihološku podršku.
 
Kakva je situacija u regionu?
 
Svi državljani Bosne i Hercegovine (BiH) koji u zemlju stižu iz inostranstva, od ponedeljka moraju u izolaciju.
 
Takođe, kako prenosi BHRT, za strane državljane koji dolaze važe posebna pravila, dok je potpuno zabranjen ulazak državljanima iz područja sa visokim rastom broja zaraženih, a posebno iz provincije Vuhan u Kini, Južne Koreje, Japana, Italije, Irana, Francuske, Rumunije, Nemačke, Austrije, Španije, Švajcarske i Belgije.
 
U Bosni i Hercegovini je do sada registrovano 24 slučaja korona virusa.
 
Vlada Kosova je proglasila vanredno stanje u javnom zdravstvu.
 
Kako je navedeno u saopštenju koje su preneli prištinski mediji, ta odluka obavezuje sve institucije da postupaju u skladu s nacionalnim planom reagovanja i aktiviranjem funkcije za podršku u hitnim slučajevima koja se odnosi na javno zdravstvo i medicinske usluge, prenosi Blic.
 
Na Kosovu je do sada registrovano 13 obolelih.
 
Broj zaraženih u Hrvatskoj se popeo za sedam, pa je u toj zemlji do sada registrovano 56 zaraženih, rekao je ministar zdravlja Vili Beroš.
 
Jedan od novozaraženih je iz Rijeke, jedan iz Karlovca, a pet je iz Zagreba, među kojima je i lekar KBC-a Zagreb, koji se vratio iz inostranstva.
 
U Hrvatskoj su izlečene tri osobe, ranije je objavljeno.
 
Kako je rekao ministar zdravlja te zemlje, testirano je ukupno 835 osoba, a pod nadzorom je 8.464 građana.
 
U Crnoj Gori i dalje nema zaraženih, ali su na snazi posebne mere - obrazovne institucije su zatvorene, a nema ni javnih okupljanja.
 
Pod sanitarnim nadzorom je 783 ljudi, prenosi Radio-televizija Crne Gore.
 
Vlada te zemlje donela je u nedelju uveče odluku o držanju socijalne distance, pa su danas ispred prodavnica i banaka redovi, prenosi Beta.
 
U banke klijenti ulaze jedan po jedan, a na vratima ih dočekuju zaposleni sa rukavicama i maskama. Najveći redovi su ispred velikih supermarketa, u koje obezbeđenje pušta kupce u sklasu s preporukama o dozvoljenom broju ljudi.
 
Kafići i restorani u centru Podgovrice su zatvoreni.
 
U Severnoj Makedoniji nema novih slučajeva, a do sada je zaraženo 18 ljudi.
 
Slovenija je privremeno zaustavila javni putnički autobuski i železnički saobraćaj, a zatvoreni su ugostiteljski objekti.
 
Od sutra će biti zaustavljeni i letovi, a postoji mogućnost donošenja novih mera ako se epidemija ne zaustavi, prenosi Beta, pozivajući se na Hinu.
 
U toj zemlji je korona virusom zaraženo 219 ljudi.
BBC News, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: